Pomen “nihal”pri izvedbi tekaškega koraka

Zakaj so bolečine v gležnjih, kolenih, kolkih in hrbtu značilne za mnoge tekače in tekačice?

Te lahko nastanejo zaradi:

  1. slabe gibljivosti,
  2. slabe stabilnosti,
  3. slabe mišične razvitosti,
  4. slabe dinamike gibanja,
  5. slabe aktivacije mišičnih skupin,
  6. slabega mišičnega ravnovesja med močnejšimi in šibkejšimi mišičnimi skupinami

Je tek potem, kar sem naštel –  nevarna aktivnost? Si lahko z njo naredimo več škode, kot koristi?

Tek je povsem varna aktivnost, če ji posvetimo nekaj tistih aktivnostih, s katerimi izboljšuješ, krepiš, razteguješ, aktiviraš telesno ogrodje, mišice, kite, sklepe, izboljšuješ dinamiko gibanja in stalno obnavljaš osnove gibalnih prvin tekaškega koraka.

Tek je potrebno razumeti. To večkrat poudarim in vse bolj bom poudarjal. Kajti z razumevanjem, tudi razumeš, čemu je potrebna redna izvedba aktivnosti, s katerimi izboljšuješ vseh 6 opisanih točk, katerim sem dal predznak – SLABE!

Pri teku je tako, da mora vsak del prispevati, k njegovi boljši izvedbi. In ko govorim o izvedbi, nimam v mislih zgolj in samo boljšega dosege boljšega športnega rezultata. Vse bolj kot to, se njegova izvedba navezuje na lepšo tehniko teka, krepkejše mišično ogrodje, boljšo gibljivost, večji občutek za gibanje, občutek za poslušanje, med tem ko tečeš in še kaj bi lahko naštel.

Ne vem sicer čemu, se toliko tekačev in tekačic osredotoča zgolj in samo na dosego športnega rezultata, ko pa na drugi strani najdeš še mnogo takšnih stvari, katere teku pripisujejo, še kaj bolj vrednega, kot je lahko vreden en samcat rezultat.

Rezultat je posledica vloženega truda. In vsak malo manj dober, boljši ali slab rezultat je rezultat. In s takšnim gledanjem tudi lažje napreduješ in se obenem manj obremenjuješ. Vendar, pa je pri dosegi rezultatov potrebno najti pravo pot, prave načine, tehnike, s katerim lažje napreduješ in predvsem porabljaš manj energije.

In ena od takšnih »tekaških« poti je učenje tehnike teka. Kajti brez dobre tehnike teka, na dolgi rok ni mogoče varno teči! Je mogoče zgolj teči, zraven stiskati zobe, za voljo bolečin, pojesti tovornjak tablet, obiskati celo Slovenijo terapevtov, zgolj samo zato,ker se ti ni dalo in morda nisi videl/a prednosti uporabnosti namenskih aktivnosti – med katere v največji meri vključujem ukvarjanje s tehniko teka.

Da preidem k bistvu naslova članka – pomena dveh nihal v vlogi pri teku in kako jaz razumem nihala, ko tečem počasi, ko tečem hitreje in ko tečem tako hitro, da me še noge ne lovijo več.

  1. Nihalo potrebuje zelo malo energije, da niha.
  2. Nihalo pri teku se navezuje na usklajeno gibanje nog in rok.
  3. Nihalo rok mora priti v breztežnosti položaj – to je položaj ko je roka pred seboj in ne potrebuje nič energije,da se začne vračati nazaj za telo!
  4. Nihalo odrivne noge se dogaja, ko odrivna noga zapusti stik s tlemi – v končni fazi odriva oz. potiska v smeri naprej.

Na video posnetku se lepo vidi pomen dvojne vloge nihala pri teku. Svetujem ti, da pogledaš sproščenost delovanja roke, sproščen prehod odrivne noge v smeri naprej in na splošno sproščenost in skladnost delovanja celega telesa, ko tečem.

 

Bistveno pri NIHALU NOG

Ko govorim o nihalu nog, imam v mislih povezavo med odrivno in zamašno nogo. Za lažje razumevanje – odrivna noga takoj, ko izgubi stik s tlemi – to se zgodi v končni fazi odriva – postane zamašna noga. In tej vlogi noge med odrivno in zamašno – pravim nihalo nog. Ko se noga odrine, se sama sila odriva leve noge prenese v smeri naprej in levo nogo, brez nepotrebne energije prenesem pred seboj, da ta ista – leva noga, ponovno postane odrivna noga.

Da lahko izkoriščamo uporabnost nihala noge, ne smemo sedeti (preberi si članek položaj račke pri teku), ne smemo teči po petah in stična točka pristanka noge s tlemi, mora biti vedno čim bližje težišču telesa. ZAKAJ? Zato, da je noga čim manj nepotrebno obremenjena. Kajti, da nihalo giba, ne potrebuje obremenitev, potrebuje le potrebno aktivacijo, za njegovo zamah! In to se dogaja pri teku. Aktivacija odriva se dogaja vedno pod seboj in ne pred seboj, kot jih počne velika večina.

Bistveno pri NIHALU rok

Predvsem pustite, da občutite mehkobo rok. Ne potrebujete veliko energije, da se roke začnejo gibati v smeri pred in za telesom. Dlani naj bodo sproščene. Občuti sproščenost ramenskega dela, razmišljaš o tem, da so tvoje roke nihalo!

Zaključek

Vse kar pišem, pišem na način svojih izkušenj, gledanja samega sebe, gledanja ostalih. Nič, kar sem napisal na svoji strani do danes, kar se navezuje na tek in kar pišem sedaj, ni prišlo iz knjig. Je prišlo iz mene, je prišlo iz želje, da bi čim večjemu številu tekačev in tekačic, pomagal izboljšati njegovo tehniko teka in jim poleg tega podati še kakšen koristen nasvet, da ne bo počel/a enakih neumnosti, ki sem jih sam počel v atletski karieri in katere tu in tam še vedno počnem – zgolj zato, ker si želim prehitrih rezultatov. Do teh pa vem, da ni mogoče priti takoj, jutri, čez eno leto. Mogoče je priti le tako, da se ustaviš, umiriš, zadihaš, se učiš, ne prehitevaš, zaupaš vase in v življenje in si vedno rečeš, dal, dala sem vse od sebe in sedaj, vem, kje sem ga usekal/a mimo, da bo v prihodnje »sekanja« mimo na račun bolečine, čim manj – in naj bo enako tudi pri »TEKU«!

Kot vedno, sem ti z veseljem na voljo. Pišeš mi lahko na gasper.predanic@gmai.com ter najdeš na FB profilu GasperPredanicGP.

GP 🙂