Odlične vaje za močnejša stopala in boljši tekaški korak

Tehnika teka je gibanje, ki ga je potrebno ves čas nadgrajevati. Z izboljšano tehniko teka, postane tekaški korak lepši, manj obremenjen in bolj učinkovit.

Tek je celostno gibanje, pri katerem je pomembno, da ga tudi na takšen način razumemo.

Gradnja moči delov telesa, ki pomagajo pri boljšem tekaškem koraku je zaželen dejavnik varnega napredka pri teku.

Potrebno je tudi razumeti, da je tek pliometrično gibanje. To pomeni, da prihaja do velikih obremenitev v fazi pristanka/stiska stopala s tlemi. Stopalo je torej edini del na telesu, ki je v stiku s tlemi. Če so stopala prešibka, ne samo, da se nam prične rušiti tehnika teka. Temveč tudi povečamo možnost za nastanek poškodb stopal, tetive, mečnih mišic.

Pliometrično gibanje pomeni, poskakovanje. Ker je tek eno nožno gibanje, postane jasno, da odrinemo z eno nogo, izkoriščamo fazo leta in nato pristanemo na drugo nogo.

Zato je res zelo pomembno, da pri razvoju napredka razumemo pomen treninga moči, preventivnih vaj, treninga za izboljšanje mobilnosti/stabilnosti, treninga izvedbe tekaških vaj oz. tekaške abecede, kot tudi treninga za krepitev močnejših stopal.

Vaje za krepitev močnejših stopal pri teku:

Za ta namen sem 5 uporabnih vaj, s katerimi boste okrepili stopalo in ga naredili bolj uporabnega in varnega.


Stopalo je edini del na telesu, ki je v stiku s tlemi, ko hodimo, tečemo, skačemo, se odrivamo, pristajamo.

Zato je pomembno, da nam močno stopalo pri teku pomagam pri boljšem blaženju sil, večji kontroli pri teku, kot še posebej pri zmanjšanju možnosti nastanka poškodb, ki so vezane na poškodbe mečnih mišic, vnetje tetiv itd.

Ker prenaša velike sile, mora biti stopalo močno in vzdržljivo. Ni in ne bo dovolj samo pomoč športnih copat.

Potrebno je bolj pogosta izvedba vaj, s katerimi krepimo stopalo in mu pomagamo, da postane močnejše.

KOLIKO?

30s-60s za vsako prikazano vajo. Skupaj naredite od 2 do 4 kroge vseh vaj.

NA KAJ BODITE POZORNI?

Pri izvedbi se osredotočite na kontrolo izvedbe vaje. Pomagajte si, da ohranjate telesno jedro stabilno. Po možnosti izvajate vaje bosi.

Si želite tekaškega napredka na račun gradnje močnejših mišic?

Potem vas vabim, da se mi pridružite v 12 TEDENSKEM ON LINE PROGRAM ZA TEKAČE, ki sem ga razvil posebej za tekače/ice, ki želite okrepiti močnejše mišice in posledično teči hitreje, lahkotnejše in varnejše.

Klikni spodaj in začni trenirati tako, kot treniramo atleti.

https://online.gasper-predanic.com/

V programu vam ponujam vrhunske treninge, ki vam bodo ponudili možnost napredka in boljšega, tudi hitreješega tekaškega koraka.