Najbolj pogosta tekaška napaka, slab položaj medenice pri teku

Tek je seštevek ekonomičnega, usklajenega in dinamičnega gibanja. V zelo kratkem času, ki se zgodi v prehodu iz enega na drugi tekaški korak je potrebno znati uskladiti veliko medsebojno povezanih gibalnih elementov oz. boljše rečeno faz, ki tekaški korak sestavljajo.

Če se zelo na kratko osredotočim na tekaške faze si le te sledijo po slednjem zaporedju. Faza pristanka, faza prenosa, faza odriva, faza zamaha, faza leta in ponovna faza pristanka na nasprotno nogo.

Pri vseh naštetih fazah ključno vlogo, da lahko tečemo boljše igra naša medenica, ki nam mora v prvi vrsti ponujati dobro stabilnost pri ohranjanju dobrega položaja našega telesa pri teku, še posebej v fazi pristanka, torej stika s tlemi, kjer prihaja tudi do največjih sil na naše telo.

Medenica, ki se nahaja med spodnjih in zgornjim delom našega telesa je torej tista, ki jo moramo imeti v dobrem položaju in kot sem že omenil, mora imeti dobro stabilnost. O dobri stabilnosti medenice lahko govorimo takrat, ko pri njej ne prihaja do bočnih odmikov ( levo in desno), v stiku s tlemi, kot tudi takrat, ko nam pomaga tudi močno telesno jedro, ki je medsebojno povezano z medenico.

Slab položaj medenice je tisti, ki sodi med najbolj pogoste telesno funkcionalne napake pri teku.

Razlogi, ki vodijo do slabega položaja medenice so lahko sledeči:

  1. Prekomerno sedenje
  2. Preslaba mobilnost fleksorjev kolčnega sklepa
  3. Preslaba aktivnost fleksorjev kolčnega sklepa
  4. Prešibko telesno jedro
  5. Prešibka zadnja veriga tekaških mišic (zadnjica, zadnje lože)
  6. Prešibek hrbet oz. ledveni del

V videu vam želim na nazoren način prikazati, kaj slab položaj medenice je. Prav tako vam pokažem primer, kaj se zgodi pri teku, če se medenica v slabem položaju. Ponudim vam tudi primer ustrezne rešitve oz. nasvetov, ki lahko vodijo do izboljšanja položaja medenice in s tem do boljšega tekaškega koraka.

Omeniti je potrebno, da zaradi slabega položaja medenice težje tečemo in si lahko s tekom naredimo več škode, kot koristi.

Gibanje medenice v smeri naprej imenujemo anterioni nagib. V nasprotni smeri posteriorni nagib. Oba nagiba sta tista, ki ju medenica mora imeti oz. še posebej, ju moramo znati izvajati, saj sodita med primarna giba, ki morata imete dobro lastno kontrolo.

O lastni kontroli imam v mislih, da, ko se naučimo postaviti medenico v boljši položaj, bomo lahko boljše uporabili naše telesno jedro. Ob tem bodo zadnjične mišice, še posebej zadnjica, lahko nudila pomembno podporo tako medenici, kot podporo, odrivne moči potrebne za izvedbo tekaškega koraka.

Zaključek

Z vsebino vas ne želim odvrniti od izvedbe teka. Želim vam približati pomembne smernice, ki lahko tek naredijo boljši, učinkovit in še bolj varen.

Zavedam se, da zaradi pomankanja časa, veliko lažje, brez potrebnega razmišljanja obuti tekaške copate in oditi teči. A kljub temu se je potrebno zavedati telesnih omejitev in njegovih prednosti in še posebej načinov, ki jih pri atletskem načinu izboljšanja tekaškega koraka moramo upoštevati.

V kolikor si želite biti del tekaške skupnosti, ki sledi tovrstnim znanjem, vas vljudno vabim, da se prijavite na e-mail listo, kjer lahko že danes pričnete prejemati številne koristne vsebine, ki vam bodo pomagale postati boljši tekač oz. tekačica.

Kliknite TUKAJ in si prenesite TEKAŠKI priročnik in pričnite prejemati dobre vsebine že danes.

Uspešno delo vam želim,

GP