6 tekaških vaj za boljši tek

Tekaške vaje za napredek v teku

Tek je celovito gibanje pri katerem zelo pomembno vlogo pri njegovem napredku igra redna izvedba tekaških vaj.

S tekaškimi vajami našemu telesu omogočimo boljši napredek v gibanju. Z njimi tudi ogrejemo in pripravimo mišice za nadaljevanje tekaškega treninga.

ZAKAJ izvedba tekaških vaj?

Če pogledamo kaj vse se dogaja pri teku in obenem razumemo vse tekaške faze, potem postane jasno, da tekaške vaje izboljšujejo slednje:

  1. Položaj telesa
  2. Gibanje nog in rok
  3. Fazo pristanka – z vajami izboljšujemo potisno silo v smeri proti tlom
  4. Prožnost in stabilnost stopal
  5. Kontrolo gibanja stopal
  6. Dinamičnost gibanja celega telesa

Ena od najbolj pogostih tekaških napak je tek po petah. Zakaj tečemo po petah in kako lahko to odpravimo si lahko preberete na tem linku.

KDAJ in KOLIKO izvajamo tekaške vaje?

Pred pričetkom vsakega tekaškega treninga se je potrebno dobro ogreti. Kako se pravilno ogreti in kakšne vaje izbrati si lahko pogledate na tem linku.

Po zaključku ogrevanje si vzemite 10 do 15 min časa in naredite tekaške vaje, ki jih prikazujem v posnetku.  Vaje lahko izvajate na mestu oz. v razdalji 15m do 20m.

6 tekaških vaj za napredek v teku – video


Po zaključku tekaških vaj naredite 3 do 5 lahkotnejših stopnjevalnih tekov v razdali med 80m in 100m. Stopnjevalni teki so teki, kjer postopoma povečujemo hitrost teka in se jo naučimo ohranjati.

Za dober tekaški napredek je zelo pomembno, da se držimo smernic, ki jih delim z vami. Telo je potrebno postopa ogreti in ga pripraviti na glavni del tekaškega treninga.

SPLETNA 10KA –  izboljšaj osebni rekord v teku na 10km 

Če si želite strokovnega vodenja in napredka v teku na 10km, vas vabim, da se pridružite številnim, ki že trenirajo pod mojim okriljem in se pripravljajo s treningi, ki jih ponuja program Spletna 10ka.

Spletna 10ka je on line program, kjer vas čakajo številni tekaški treningi, treningi za razvoj moči, stabilnosti, preventive, tekaških vaj itd.

Pridruži se in začni trenirati že danes.

Klikni TUKAJ!