Zakaj se preneham ukvarjati s športom, ravno takrat, ko to ne bi bilo potrebno?

Drage dame. Pomembna je vsebina – vsebina življenja, ki ga živite. Tem bolj je pestra, razgibana in raznovrstna, bolj je zanimiva. Pestrost življenja so izkušnje, doživetja, padci, vzponi, razočaranja, veselje, sreča, odrekanja, volja, trud, smeh, žalost, ljubezen, dobro počutje, zdravje, zadovoljstvo, rezultati, cilji, motivacija, predanost in še bi lahko našteval. Tam, koder usmerjamo energijo, se dogajajo spremembe.

Naj vam zaupam, kako lahko same najbolj vplivate na vaše dobro počutje, zdravje, srečo in zadovoljstvo s seboj. Z gibanjem, gibanjem in še enkrat z gibanjem, ki vaše srce in dušo ohranja mlado, da boste energične, samozavestne, odločne, zadovoljne ,aktivne in vitalne.

Kako to dosežete? Tako, da se odločite, da (p)ostanete telesno aktivne. Treba je poiskati motivatorje, razloge in odgovore, ki bodo močnejši od vseh izgovorov v trenutkih, ko bo potrebno obleci športno opremo in iti na trening.

Razmišljanje vodi do sprememb. Odločitev pa je tisti odločilni korak. Dovolite mi, da vam predstavim svoj pogled, kako (p)ostati aktivna za vedno.

1. V iskanju zakaj?

Iskanje odgovora na vprašanje, zakaj počnem to, kar počnem, razkriva veliko. Ko si boš iskreno odgovorila, zakaj si rada redno telesno aktivna in kaj ti telesna aktivnost lahko prinese, boš postajala trdnejša in odločnejša. Trdnost in odločnost pa sta pomembni lastnosti v trenutkih, ko ti ne bo šlo vse po načrtih in boš hotela odnehati.

2. Postavljanje realnih in dosegljivih ciljev

Ko si postaviš cilje, bodi pazljiva, razumna, prizanesljiva in realna. Namreč, če bodo cilji previsoki, bodo v trenutkih, ko cilja ne boš dosegla, nastopile zmedenost, nezadovoljstvo in jeza. Naj te cilji motivirajo, navdušujejo in spodbujajo. Pri telesni aktivnosti se namreč hitro zgodi, da zmanjka motivacije, volje in želje po napredku. Če bodo cilji realni, te bodo ravno prav motivirali. Pot za dosego cilja bo postala veliko lažja. Potrebni sta strpnost in potrpežljivost. Ne bodi jezne, če z rezultatom nisi zadovoljna. Vsak dober in malo manj dober rezultat je plod tvoje volje in tvojega truda. Bodi prizanesljiva do sebe in ne obupaj, ko ti ne bo šlo od rok. Pomembno je le to, da se sama dobro počutiš. Do dobrega počutja pa lahko prideš precej preprosto. Vse drugo, kar sodi k dobremu počutju in telesni aktivnosti, bo prišlo sproti. Zato je tako zelo pomembno, da ostaneš telesno aktivna.

3. Kako trdna je tvoja motivacija?

Trdnost motivacije je sorazmerna z vrednostjo nagrade. Pri motivaciji išči tehtne razloge. Več kot jih boš našla, trdnejša in trajnejša bo motivacija. Išči motivacijo v sebi, kajti motivacija zunaj sebe nima velike moči. Predvsem pa hitro izgine in ostane le bleda senca želje po napredku. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da je moja motivacija za redno telesno aktivnost preprosta. Rad sem telesno aktiven. Med vadbo in po njej se vedno dobro počutim. Nimam težav z zdravjem, veliko bolje razmišljam in lažje se soočam z obveznostmi v življenju. Ko na drugih področjih trčim ob zid, ga veliko lažje preplezam, ker se zavedam, koliko truda, volje in energije je bilo potrebno v času športne kariere, da sem dosegel zastavljene cilje. Vsekakor so največja nagrada, ki jo boš dobila s telesno aktivnostjo, zdravje, dobro počutje, samozavest in veliko veselja do življenja.

4. Primerjanje z drugimi

Primerjanje ubija duha, željo po napredku in željo po spremembi. Nikoli se ne primerjaj z drugimi, vedno le s seboj. Kje si, kam greš in kaj si pripravljena storiti, da do tja prideš.

5. Pri telesni aktivnosti ne postani površinska

Površinska telesna aktivnost ne obstaja. Obstaja zgolj notranja aktivnost, v kateri se skrivajo vsi tvoji potenciali, ki jih boš s telesno aktivnostjo odkrivala. Nikoli ne boš odkrila vseh. In ravno to je tisto, čemur moraš slediti. Iskanje in odkrivanje (korak za korakom) telesnih zmožnosti je darilo, ki ti ga ponuja tvoje telo. Vsakič ko boš odkrila nekaj novega, v kar na začetku morda nisi verjela, je to tisto, čemur pravim zadovoljstvo občutkov (beri nagrade), ki si jo dobila z vloženim trudom, časom, znojem in tudi občasnimi bolečimi mišicami.

6. Išči in najdi aktivnost, ki ti bo pisana na kožo.

Ob vsem napisanem ne smemo mimo vprašanja, kakšna aktivnost je primerna zame? Namreč, če v njej ne boš uživala, potem bodo vsi napisani stavki odveč. Aktivnost ti mora biti pisana na kožo. Prinaša naj ti veliko užitkov in zabave.

Četudi takšne aktivnosti ne boš našla takoj, ne nehaj iskati. Pomembno je, da boš z aktivnostjo razvijale sebe, napredovala in napredek prenašala na ostala področja, na katerih si aktivna. Za napredek pa se šteje tudi dobra volja, veselje, zadovoljstvo in velik nasmeh na obrazu. Lahko se zgodi, da boš določen čas uživala v eni aktivnosti. Kasneje zopet v drugi – novi aktivnosti. Prepusti se. Kot sem omenil z aktivnostjo razvijaš samo sebe in prav je tako. Ko se boš razvijala, boš napredovala in z napredkom iskala nove, bolj napredne oblike aktivnosti, ki te bodo izpopolnjevale.