Za boljši spomin in kakovostnejše razmišljanje

Jasno je, da vnos kakovostne oblike prehrane, vpliva na mnogo dejavnikov v telesu. Vse od počutja, energije, zbranosti, zmožnosti kvalitetnega razmišljanja in dobrega delovanja imunskega sistema.

V članku bomo spregovorili nekaj besed o tem, kako lahko s kakovostno obliko hrano, vplivamo na določene mehanizme v telesu oz. organizmu. Bolj podrobno se bomo posvetili povezavi uživanja hrane in njenega vpliva na boljši spomin in samo razmišljanje.

Možgani so zelo kompleksen organ. Organ, katerega po delovanju, ne moremo primerjati z nobenim ultra kvalitetnim računalniškim sistemom. Njihovo delovanje, vpliva na delovanje vseh pomembnih funkcij v telesu. Nekaterih se zavedamo, mnogih ne.

Možgani nenehno sprejemajo sporočila, ki prehajajo v obliki elektrokemičnih impulzov.  Kvaliteta poteka impulzov, je sorazmerno odvisna od kvalitete vnosa beljakovin, esencialnih maščobnih kislin, vitaminov, mineralov ter glukoze.

Katera od naštetih hranilnih snovi, ima največji pomen pri kakovostnem delovanju naših možganov?

Odgovor je – maščobe! V možganih je namreč, več kot 60 odstotkov maščob. Vendar na tem mestu, ne govorimo o nekakovostnih virih maščob. Temveč o esencialnih maščobah, ki jih telo samo ne more pridelati in jih moramo zaužiti z hrano. V največji meri do izraza prihajajo omega 3 maščobne kisline. Omega 3 maščobne kisline sestavljajo, α-linolenska kislina , eikozapentaenojska kislina  in dokozaheksaenojska kislina .

Omenjene maščobne kisline, se v največji meri nahajajo v ribah kot npr. tuna, losos, sardele. Omega 3 maščobne kisline na možgane delujejo tako, da lahko hitreje in bolj kakovostno razmišljate. Omega 3 maščobe se nahajajo tudi v rastlinski virih. Visoko vsebovanost ima laneno olje, ki ga pridelujejo iz mletih lanenih semen.

Med zdrave in možganom primerne maščobne vire prištevamo olivno ter bučno olje. Poleg  maščobe sestave,  olivno olje vsebuje  vitamin A in E. Slednji je zelo pomemben za delovanje imunskega sistema. Našli ga boste v mandljih, pšeničnih kalčkih, sončničnem ter olivnem olju.

Ker pa  velikokrat ne moremo imeti pri roki lanenega, ribjega ali olivnega olja, s katerim bi poskrbeli za vnos kvalitetnih maščob, lahko zaužitje oreščke, ki poleg maščob, vsebujejo minerale (magnezij) ter vitamin B6,  ter folno kislino.  Folna kislina sodeluje pri ustvarjanju novih celic v telesu in v možganih, kar pripomore k boljšemu razmišljanju.

Stres in razmišljanje:

Večji kot je stres, težje razmišljamo in obratno.  Zdrava mera stresa je vedno dobrodošla, saj nas spodbudi k razmišljanju in aktivnosti. Ker je stresa pogostokrat preveč, se prične rušiti ravnovesje telesu. Za dobro obrambo pred stresom, se priporoča uživanje mineralov – kalija, magnezija, kalcija ter železa.

Železo in razmišljanje:

Železo je prenašalec kisika po krvi. Več kisika kot celice prejmejo, bolje delujejo procesi v telesu. Da lahko možgani delujejo (razmišljajo), potrebujejo kisik. Z vnosom živil, ki vsebujejo železo, boste poskrbeli, da bo na voljo v možganih vedno dovolj kisika. Železo se nahaja v rdečem mesu, sardelah, jetrih, rumenjakih, lešnikih, mandljih ter špinači.

Kaj še prištevamo med odlično gorivo za naše možgane?

Pri pomembnosti vnosa  vitaminov, ki pomagajo pri boljšem razmišljanju, ne smemo pozabiti na vitamine skupine B.

Skupino vitaminov B sestavljajo, vitamin B1, B2, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B10 in B 12.

Vloga skupine vitaminov B, da regulirajo celično presnovo, vplivajo na celično dihanje in presnovo ogljikovih hidratov. Koristijo zobem, nohtom, lasem, koži, očem, ustom, živcem, mišicam in prebavilom.

In ker govorimo o delovanju možganov, ne smemo omeniti pomembnosti vitamina B8, katerega z drugo besedo, imenujemo Holin.

Holin sodi med esencialna hranila, ki jih telo nujno potrebuje. Holin se proizvaja samostojno, vendar žal ne v  zadostnih količinah. Zato ga je potrebno vnesti s hrano.

Kako holin pomaga pri razmišljanju?

Telo ga uporabi in omogoči prehod v možganske celice, kjer iz njega tvorijo snov, ki pomaga našemu spominu. Holin je nujno potreben  za tvorbo živčnega prenašalca, imenovanega acetilholin. Slednji omogoča prenos signala med živčnimi celicami. Acetilholin sodeluje pri prenosu signala med nevroni vegetativnega živčevja (tako simpatičnega kot parasimpatičnega). Preprosto povedano , simpatično ter parasimpatično živčevje sta del avtonomnega živčevja, ki uravnava življenjsko pomembne funkcije organizma (dihanje, krvni tlak, srčni utrip, prebava, presnova) in sodelujejo tudi pri razmišljanju.

Holin se nahaja v jajčnem rumenjaku, zeleni listnati zelenjavi, kalčkih, kvasu, ter jetrih.

Kvaliteto razmišljanja izboljšamo z uživanjem bolj zdrave in manj predelane oblike hrane. Verjamem, da je včasih težko izbrati najboljše prehranske vire. Kljub temu, se je vredno potruditi in napolniti košarico, zdravju prijaznih  živil. Saj boste s takšnim pristopom telesu omogočili, da bo deloval čim bolj optimalno.