Vaja, ki vam bo pomagala izboljšati tekaški korak za 50%

Pri učenju tekaškega koraka nam je na voljo veliko vaj, s katerimi si pomagamo pri napredku.

Katero vajo izbrati je vprašanje, ki ga velikokrat dobim iz strani udeležencev seminarjev. Zato iščem načine, s katerimi bi vam učenje tekaškega koraka približal na kar se da razumljiv in učinkovit način.

Vaja, ki vam jo predstavljam je vaja, ki vam bo pomagal pri tem, da boste razumeli dve osnova in za tek še kako pomembna dejavnika.

  1. Dejavnik padanja – gravitacija gibanja
  2. Dejavnik potiska noge pod seboj
  3. Dejavnik vleke noge nazaj s pomočjo zadnjičnih mišic, ki so odgovorne za izvedbo odriva.

 

Začetni položaj naj bo takšen, kot je razvidno na posnetku. Začetni postaviti naj sledi rahlo padanje telesa v smeri naprej – pri tem nam pomaga gravitacija. Ko začnemo rahlo padati, naj temu sledi potisk noge pod seboj. Tik za tem, ko nogo aktivno spustimo pod seboj. Pomeni, da z njo usmerimo silo proti tlom – torej nekoliko za težiščem telesa, je potrebna hitra aktivacija oz. uporaba mišic zadnje lože, ki  nogo potegnejo v položaj, da peta pristane pod točko ritne mišice. Gre za t.i. fleksijo v kolenskem in kolčnem sklepu. Prav tako ne smemo pozabiti, da mora biti v končnem položaju stopalo potegnjeno navzgor – torej je pripravljeno za izvedbo nove ponovitve vaje.

Tekaške vaje so šablona gibanja. Večkrat, ko telo spravimo, v  za tek primerno šablono gibanja, hitrejši in bolj kakovostenjši bo napredek. Da tek postane res pravi užitek je potrebno razumeti, kaj se pri teku dogaja in s kakšnimi vajami si lahko pomagamo. Predvsem pa ja potrebna strpnost, vztrajnost in smiselnost izvajanja treninga.

Če si želite tekaškega napredka, se prijavite na “TEKAŠKO KLINIKO” s katero vas bom poučil o varni in učinkoviti izvedbi tekaškega koraka. Predstavitev tekaške klinike se nahaja TUKAJ!