Učinkovit razteg atletskih mišic

Zakaj atletskih? Ker govorim o izboljšanju biomehanike gibanja, ki v nadgrajevanju izboljšuje hitrost, odzivnost, ekonomičnost gibanja ter zmanjšuje stopnjo možnosti nastanka poškodb.

Poškodbe lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov. Eden od glavnih je vsekakor neprimerna razvitost mišičnega ustroja.

Biomehanika gibanja

Če pogledam potrebo biomehanskega gibanja za razvoj dobre atletske pozicije je za njo značilno:

  1. Dobra gibljivost/moč zadnjih lož
  2. Dobra gibljivost/moč + kontrola fleksorjev kolka
  3. Mišica Rectus femoris, ki je dvosklepna (poteka preko kolena in kolka) zna povzročati težave, v kolikor ni primerno raztegljiva in obenem močna!

Pomen dobrih/uporabnih mišic

Odrivna faza oz. odriv + preko katerega atlet proizvede moč gibanja je odvisna tudi od zmožnosti vračanja (recovery faza) noge v začetni/ponovni položaj za izvedbo novega odriva! V kolikor je rectus femoris prekratek/skrajšan in tudi neaktiviran se zgodi, da potegne za seboj celotno verigo gibanja in jo podira.

Njej rezultat se izkaže (slabši in tudi nevarni)

  1. Izvedbi ekstenzije iz ledvenega dela – namesto iz področja zadnjice! Zadnjica je glavni ekstenzor!
  2. Odrivna noga ne izvaja naloge nihala – še posebej ne v smeri vračanja noge nazaj! Ročica ostaja predloga (ročica = stegno + golenica). Če je predloga je tudi prepočasna – še posebej v fazi nadgrajevanja hitrosti!
  3. Poveča zmožnosti nastanka poškodb v področju kolena in tudi kolka
  4. Onemogoča napredek tudi v področju delovanja rok. Roke so odvisne od položaja ramenskega obroča. Ramenski obroč je odvisne od položaja hrbta. Hrbet (ledveni del) je odvisen od položaja medenice. Če medenica ni v dobrem položaju se podira cel gibalno atletski sistem!

Vaja, ki izboljšuje atletsko gibanje

Vaja, ki jo prikazujem in katero sem razdelil po stopnjah težavnosti izvedbi izboljšuje naštete probleme in jih preusmerja v koristi napredka športnika. Z njeno pomočjo športnik/atlet izboljša zavedanje, stabilnost, gibljivost in se nauči kontrolirati položaje telesa!

Atlet je pameten športnik. Ne prehiteva napredka in se uči od najboljših.