Trening v naravi za kolesarje, tekače, pohodnike!

Verjamem v pomen besede biti telesno aktiven in kakšno vrednost prinaša telesnemu počutju,  zdravju, ravni energije in tudi kvaliteti razmišljanja.  Da si telesno aktiven ne potrebuješ veliko.  Včasih samo malo motivacije in lastne brce v rit.

Nekako podobno je bilo danes z menoj.  Kljub temu, da je bilo vreme bolj turobno, namenjeno poležavanju, sem z malce domišljije, ki jo za trening včasih tudi potrebuješ, opravil prav zanimivo, kratko, vendar kvalitetno obliko treninga.

Odtekel sem v bližnji gozd, sem predhodno dobro ogrel, izvedel nekaj uporabnih vaj za vzdrževanje in hkrati povečanja gibljivosti gležnje, bokov, spodnjega hrbtega dela, torakalnega prehoda ter ramenskega dela.

“Verjetno se sprašuješ čemu naštevam, kaj vse sem predhodno, preden sem šele začel “resno” trenirati, izvedel?

Meni se zdi zelo pomembno, da še preden se resneje lotiš izvedbe  kakršne koli oblike telesne ativnosti, da si vzameš vsaj 10 minut časa in ga nameniš kvalitetnemu in namenskemu ogrevanju delov telesa, ki jih boš za dobro opravljen trening potreboval-a?

In med “dele”, pri katerih ima največ ljudi tudi največ težav (govorim o gibljivosti bokov, gležnjev, spodnjega dela hrbta, ramenskega dela) , na njih je potrebno biti pozoren. Zato si poskušaj priskrbeti čim več uporabnega znanja, s katerim si boš pomagal/a postati bolj gibljiv-a in bolj uporaben-a.”

Namreč za kvalitetno izvedbo vaje se šteje tista oblika, pri katerih tvoje telo ne bo iskalo vzorcev kompenzacije, temveč bo pri izvedbi giba delovalo naravno in tekoče.

Da nadaljujem, kako se je vse skupaj nadaljevalo……..

Ko je bilo ogrevanja konec, sem naredil še 3 kroge po 10s visokega skipinga na mestu. Nato sem malce ogledal okoli sebe,  našel deblo, premera 40-50cm in tako nadaljeval s treningom, pri katerem:

Sem opravil 5 serij, slednjih vrst vaj:

  1. Počasni počep na deblu – 20 ponovitev
  2. Sklece z dvignjenimi nogami na deblu – 20 ponovitev – 3s počasnega spuščanja in 1s hitri dvig (če ti je takšna oblika sklec prenaporna, zmanjšaj količino, jih naredi samo na tleh oz. jih naredi tako, da boš imel/a roke na višjem položaju v primerjavi z nogami.
  3. Izpadni korak na deblu – 10/L + D noga
  4. Plank s stegnjenimi rokami na deblu – 40s
  5. Eno nožni predklon – 6x/L+D

Vse vaje, kot si verjetno videl/a sem izvedel s pomočjo debla oz. na deblu. Ker je bilo deblo od tal oddaljeno vsaj 1m, sem moral biti pri izvedbi vsake od naštetih vaj, še kako pozoren, da sem vajo opravil počasneje kot sicer. (Če je ne bi – bi verjetno večkrat trdo pristal na tleh 🙂

S tem sem še dodano otežil izvedbo vaj – namreč z izvedbo vaj, sem želel še dodatno vplivati na večjo aktivacijo stabilizatorjev trupa. Kar je bil poleg krepitve ostalih mišičnih skupin, ki so sodelovale pri treningu, eden od namenom treninga. Počitka med vajami ni bilo veliko – vsega skupaj le 20 sekund. Podobno je bilo s počitkom med serijami – tega je bilo le dobro minuto.

Trening je namenjen veščim, katerim vaje, kot so počep, skleca, predklon, plank ipd. ne povzročajo težav in jih izvajajo varno. Če morda v to skupino še ne spadaš , lahko vse vaje izvedeš brez pomoči debla.

Ne glede na to, ali boš trening izvedel/a na deblu ali brez njega, pa se potrudi, da vaje, predvsem tiste kompleksnejše (počep, izpadni, predklon in skleca) izvajaš, kar se da počasi in s kontrolo.

S takšnim treningom boš kvalitetnejše vplival na krepitev stabilizatorjev trupa, gležnje, bokov itd.

In z primerno stabilnostjo naštetih delov na telesu boš imel/a manj poškodb, večji občutek oz. sigurnost potrebno za gibanje, večjo varnost in seveda večji užitek, pa naj si bo na kolesu, ko tečeš, hodiš po hribih ali pa dnevno prenašaš težke vrečke iz trgovin.

Imaš vprašanje zame? Ti morda manjka motivacije, znanja in predvsem volje, da bi lahko svoje telo, počutje, energijo in predvsem raven zadovoljstva spravil/a na višjo raven?

Piši mi na gasper.predanic@gmail.com in z veseljem ti pomagam postati BOLJŠI-A TI! 🙂