Trebušna prepona in trebušne mišice

Trebušne mišice so sestavljene iz večih delov, ki jih v skupni celoti imenujeno telesno jedro. Da lahko učinkovito krepimo trebušne mišice ni dovolj, da izvajamo vedno enake vaje. Potrebno se je naučiti pravilno uporabljati trebušno prepono. Brez znanja uporabe in delovanja trebušne prepone, ne moremo pravilno in učinkovito uporabljati telesno jedro oz. krepiti trebušnih mišic.

Kako uporabljati trebušno prepono?

Pri treningu trebušnih mišic je nujno, da se naučimo uporabljati trebušno prepono, ki sodi med bolj pomembne mišice trebušne stene. Trening trebušnih mišic ni samo štetje ponovitev. Trening trebušnih mišic je razumevanje delovanja trupa, dihanja, torej vdiha, izdiha in seveda zmožnosti ohranjanja dobre kontrole + stabilnosti trupa.

Stiskanje trupa oz. vlečenje popka navznoter ni tisto, čemur je potrebno slediti, ko je govora o močnem abdominalnem pritisku, ki ga potrebujemo pri izvedbi manj in bolj naprednih vaj.

Zakaj je uporaba trebušne prepone tako zelo pomembna, vam pojasnim v videu, kjer prikazujem eno od boljših vaj za krepitev telesnega jedra. Vaja dead bug je vaja, ki nas lahko nauči imeti in ohranjati kontrolo v celotni fazi njene izvedbe.


Za dobro delovanje trebušne prepone je poleg dobre kontrole, potrebno znati uporabljati dihanje, ki je glavni dejavnik, da bomo lahko trebušno prepono sploh začeli uporabljati. Iz izkušenj dela, vam povem, da v skupino tistih, ki ne znajo uporabljati trebušne prepone sodijo tudi vrhunski športniki. Tako se zgodi, da v ključnem momentu, ko bi morali telesno jedro ohranjati dober položaj in ko bi morali od telesa pričakovati dobro podporo, le te nimamo, saj izgubimo moč, kot še posebej kontrolo.

Hitri vdih, ki ga naredim skozi nos je tisti, ki sodeluje z trebušno prepono. In kot vidite na posnetku se ob hitrem vdihu telesno jedro razpne, torej mi ponudi podporo, da lahko vajo izvedem.

Tovrsten način uporabe dihanja, aktivacije trebušne stene, koristim pri nadgradnji vseh, nekoliko bolj specifičnih vaj, vezanih na izvedbo hitrosti, metov žog, skokov in vsega, kar sodi v koncept boljše telesne priprave.

Si želite izboljšati rezultat teka na 10km? 

Spletna 10ka je trimesečni spletni program, ki vas maksimalno podpre na poti do osebnega rekorda v teku na 10 km.

Več o programu si lahko ogledate na https://online.gasper-predanic.com/program-10ka/ 

Uspešno delo vam želim!

GP