Telesno jedro je osnova priprave športnika

Celostno gibanje pomeni, da se športnik giblje celostno glede na potrebe športa oz. aktivnosti, ki jo trenira/vadi in tekmuje.

Z enako usmeritvijo je potrebno usmeriti trening telesnega jedra oz. cora. Telesno jedro je potrebno trenirati, kot celoto.

Telesno jedro

Z nadgradnjo telesnega jedra se odzivnost usmerja v področje medenice in prsnega koša. Temu primerno je potrebno razumeti tri namene krepitve telesnega jedra.

  1. Antiekstenzija
  2. Antifleskija
  3. Antirotacija

Za lažjo predstavo medenica + prsni koš, delujeta kot dva ležaja, ki imata vsak svojo rotacijo. Lahko se rotirata v smeri naprej oz. v smeri nazaj. Glede na njun dober ali slab položaj lahko prihaja do povečane oz. zmanjšanje ledveni lordoze/kifoze. Enako velja za prsni del, v kolikor je prsni koš zasukan v smeri naprej, bo prihajalo do povečane kifoze v ramenskem obroču. Povečana kifoza poslabšuje delovanje ramenskega obroča in njegovih okončin.

Kot pišem, da je potrebno gledati celostno v smislu gibalnega sistema postane jasno, da trup redko, če sploh kdaj deluje, kot samostojna enota gibanja.

Z močnim, uporabnim telesnim jedrom boste zmanjšali možnost poškodb ledvenega dela, spodnjih in zgornjih okončin. Postali hitrejši, agilnejši, učinkovitejši in naprednejši.

Sredina telesa, ki se navezuje na telesno jedro predstavlja najboljši možen TEMELJ dobrega delovanja telesa.

6 vaj za krepitev telesnega jedra

Predstavljam vam 6 manj in bolj naprednih vaj, kjer telesno jedro učimo zgoraj omenjenih 3 gibalnih usmeritev.

Ključen poudarek pri krepitvi telesnega jedra, da se naučimo uporabljati trebušno prepono – dihalno mišico s katero omogočamo t.i. »stifness«, ki ga izvedemo s zelo hitrim, kratkim vdihom skozi nos in trebušno prepono. S tem, ko trebušna prepona naredi svojo vlogo se nadgradnja telesnega jedra lahko razvija v pravi smeri.

Ko izvajam predstavljene vaje se vedno osredotočim na opisan hiter izdih, kontrolo dveh ležajev (medenica/prsni koš) in na kontroliran izdih, s katerim ohranjam telesno jedro čvrsto in delujoče.

Telesno jedro treniramo pri mnogih primarnih gibanjih. Izvedbi počepa, mrtvega dviga, sklec, veslanj, vzgibih na drogu, izpadnih korakih, predklonih itd. Z tovrstnimi vajami, ki jih usmerjamo v pridobitev moči pa je cilj atleta, da jih atlet lahko prenese na svoje športne področje udejstvovanja.