Tekaški copati z ali brez blaženja?

Kakšno tekaško obutev izbrati? Vse prepogosto vidim, da tekači izbirajo neprimerne copate. V copatah  se morate najprej dobro počutiti in morajo vam biti udobne. Če tečete na daljše razdalje, naj vam te nudijo primerno blaženje, še posebej v petnem delu, s katerim lajšamo pristanke stopala v fazi odriva! Povsem logično je, da ne smemo teči po petah,temveč na način prsti – peta! In če tečemo tako, potem je smiselno, da mora biti petni del blažen!

VENDAR…

Ker se zadnje čase veliko govori o t.i. teku po prednjem delu stopal – katerega zagovarjam in učim tudi sam, pa je na mestu, da si izberete tekaške copate z manj blaženja oz. t.i. »zero drop« copate. Ti copati imajo namreč ničelni naklon, ki spodbuja naravni tek (po prstih).

ZAKAJ?

O dobri tehniki teka govorimo takrat, ko je stična točka pristanka stopala s tlemi pod stično točko težišča telesa. Ko ne tečemo po petah, temveč po prstih in je obenem naklon telesa pri gibanju ves čas usmerjen naprej na način rahlega padanja.

PREDNOSTI izbire copat brez blaženja

  1. Krepitev stopal in mečnih mišic
  2. Večja izraba energije!
  3. Manj udarcev in več odboja! Ker moramo teči po prednjem delu!
  4. Boljši občutek delovanja stopal in njihove uporabe pri teku!

NASVET

  1. Nikar ne tecite enakih (daljših) razdalj z copati brez blaženja, kot ste jih tekli z copati z blaženjem! S tem si namreč utegnete narediti več škode (poškodb) kot koristi.
  2. Takšne copate uporabljajte za učenje tehnike teka, izvedbo tekaških vaj in z njimi tecite krajše razdalje. Dovolj je, če 2x tedensko naredite trening tehnike teka v razdalji 10x100m z zmernim tempom teka!
  3. Najšibkejši člen pri teku so stopala, ker nam ne nudijo dovolj primerne opore in aktivacije. Copati z manj blaženja, krepijo stopala. Prav tako svetujem, da redno izvajate preventivne krepitvene vaje za stopala, ter tecite tudi bosi – seveda po travi!

Copati  Salming Race mi omogočajo lažje učenje in lepši tekaški korak! Vendar, če ne bi bil izkušen športnik z atletskim predznanjem, bi imel z njimi več težav. Ker pa vem, kako je treba teči, z njihovo uporabo krepim tisto, kar moram krepiti in to so stopala – najšibkejši člen!

Če imaš kakšno vprašanje glede tvoje obutve, pa kar na plano z njim. 🙂 Pišeš mi lahko na gasper.predanic@gmail.com oz. me najdeš na GasperPredanicGP FB strani 🙂

GP

ps: Hvala Jan Porič za res “kul” sliko 🙂