Seminar pravilne izvedbe tekaškega koraka

Tek sodi med tiste športne aktivnosti, za katere bi lahko mnogi dejali, da ni zahtevka, saj teči zna pa res že vsak. Vendar na žalost temu ni tako.  Z nepravilnim tekom si lahko naredimo namreč več škode kot koristi. Da tečemo pravilno, varno, učinkovito, ekonomično in elastično, je potrebno poznati osnove teka, osnove izvedbe tekaškega koraka in osnove tistih vaj, ki sem jih kot atlet v času treniranja atletike, redno izvajal, da sem lahko tekel hitreje, učinkoviteje in predvsem lahkotneje.

Zato sem se odločil svoje znanje in izkušnje prenesti na vse bolj in malo manj zagrizene tekače in tekačice. Verjamem, da se kljub temu, da tečeš dolgo časa ali pa si se s tekom šele začel/a ukvarjati, vedno najde prostor za napredovanje.

Povabilu k seminarju se je udeležilo 20 tekačic in tekačev.

Na seminarju o tehniki teka smo predelali veliko zanimivih stvari. V teoretičnem delu smo se posvetili osnovam pravilne tehnike teka in se dotaknili malih skrivnosti, ki jih je potrebno redno izvajati, da lahko tečemo pravilno. V nadaljevanju seminarja smo izvedli tekaške vaje, ki so lahko tekačem v veliko pomoč, vendar le, če jih izvajajo redno. Cilj tekaške vaje je namreč v postavitvi gibanja telesa v nekakšno »šablono« gibanja telesa pri teku. In povsem jasno je, da lahko le pravilno izvedeno tekaško vajo , učinkovito prenesemo v sam tek.

Poleg naštetega so tekači in tekačice izvedli še mnogo uporabnih informacij o delovanju in uporabnosti stopal. Prav tako nismo šli mimo pomena gibljivosti, katerega žalmnogo tekačev in tekačic zanemarja in mu ne pripisuje velikega pomena. Zato si velja zapomniti, da je redna izvedba vaja za povečevanje gibljivosti nujno potrebna za zmanjševanje dejavnikov nastanka tekaških poškodb in povečevanje lažje izvedbe tekaškega koraka.

Seminar o pravilni izvedbi tehniki teka sicer ni nujni pogoj za napredovanje. Je pa ta zelo zaželen. Tek ni nekaj, kar enostavno potegneš iz žepa.. Je mnogo več.  Tek je najprej potrebno razumeti. Šele ko ga razumeš, postane pravi užitek.

In tega so se vsi udeleženci po zaključku seminarja začeli zavedati in razumevati.

S tem sem dosegel svoj namen. Udeležencem sem podal tiste informacije, ki jih bodo lahko učinkovito uporabili pri nadaljnih treningih.

Te zanima izvedba seminarja v tvojem okraju ali si morda član tekaškega, triatlonskega kluba? Potem te prijazno vabim, da mi pišeš na gasper.predanic@gmail.com. Prav tako me najdeš tudi na GasperPredanicGP  FB strani.

GP