Razteg zadnjih lož oz. hamstringov

Zadnje lože imajo zelo pomembno vlogo v kakovosti gibalnega sistema našega telesa. Pomembne so za dobro telesno držo (nas držijo pokonci), varujejo kolena pred poškodbami, sodelujejo pri hoji, teku, šprintu in nazadnje, sodelujejo tudi pri pravilnem vstajanju iz stola.

Zadnje lože imenujemo tudi v angleškem jeziku hamstringi.

Glede na vsakdanje aktivnosti povezane s sedenjem, pa postanejo skrajšane oz. prenapete. Zgornji del lož se pripenja na medenico, spodnji pa na notranjo in zunanjo stran zadnjega dela kolenskih struktur.

Prekomerno sedenje povzroča skrajšanost upogibalk (fleksorjev) kolčnega sklepa. Njihova skrajšanost povečuje anteriorni (prednji) nagib/rotacijo medenice. Omenjeni nagib zadnje lože zateguje oz. so le te ves čas pod konstantno napetostjo oz. obremenitvijo.

Če jih želimo sprostiti in izboljšati njihovo delovanje je potrebno pravilno pristopiti k postopku raztega.

Higiena gibalnega sistema

Ko v higieno gibalnega sistema vnesemo zavedanje delovanja medenice, raztega prednjih mišic (kolka, stegna) in krepitev zadnjičnih mišic, zadnje lože in še posebej zadnjica, se postopoma vse začne postavljati na pravo mesto.

Izboljša se telesna drža, imamo manj ali pa skoraj nič bolečin v ledvenem delu in za vse športnike, izboljša se učinkovitost gibanja.

Ko omenjam nič ali manj bolečin v ledvenem delu ne smem iti mimo še kako nujnega dela krepitve telesnega jedra. Telesno jedro je temelj dobrega gibanja, saj telesu nudi v vseh gibalnih smereh dobro podporo in učinkovitost.

Način raztega zadnjih lož

Načinov, kako lahko izboljšamo gibljivost zadnjih lož je veliko. Sam nisem zagovornik pretirane izvedbe statičnega raztega, še posebej ne v času pred in po aktivnosti. Statični razteg je zelo dobrodošel način uporabe za namen sprostitve mišično vezivnih struktur, katerega priporočam, kot samostojno obliko treninga.

Mišično strukturo je potrebno obremeniti v smislu aktivnega raztega.

Vaja

Z njeno izvedbo se poleg boljše aktivne gibljivosti zadnjih lož, izboljša zavedanje gibanja. Saj je potrebno pri njeni izvedbi uporabiti rotacijo medenice, da se zadnje lože pred-napnejo in potem prehajamo v njihov razteg s pomočjo premikanja bočnega dela v smeri nazaj. Ob tem je potrebno uporabiti način vdiha in izdiha.

Izvedbo vaje priporočam pred športno aktivnostjo. Naredite 5-8 ponovitev na eni in 5-8 ponovitev na drugi nogi.

Med izvedbo ne smemo začutiti bolečine, temveč zelo prijeten, nekoliko bolj intenziven dinamičen razteg zadnjih lož.

Z redno izvedbo opisane vaje bodo zadnje lože postajale bolj dinamično gibljive, kar pa je tudi namen tovrstnih oblik treninga za izboljšanje gibalne higiene.