Rada bi tekla, ampak … (izgovori, ki jih rade uporabljamo)

Tek je aktivnost, ki ti lahko predstavlja užitek ali trpljenje. Ne glede na to, kako ga doživljaš sama, pa je tek, najbolj razširjeno in najhitreje rastočo športno aktivnost, potrebno razumeti in se podučiti njegovih pozitivnih in tudi negativnih vplivih. Velikokrat se namreč zgodi, da iz začetnega užitka, ki ti ga tek lahko ponudi, ta preraste  v trpljenje, mučenje, to pa lahko vodi zgolj do iskanja izgovorov, samo da ti ne bi bilo treba potrebno ponovno obuti športnih copat in oditi teči.

Najprej nekaj o koristnih lastnosti teka

Tek je zagotovo ena najbolj elementarnih oblik motoričnih dejavnosti, s katero:

  • krepiš srčno-žilni sistem,
  • izboljšuješ psihofizično stanje,
  • pospešiš porabo kalorij,
  • zmanjšuješ stopnjo stresa,
  • izboljšuješ delovanje celotnega telesa.

Obenem pa s tekom lahko vplivaš na vsesplošno počutje, raven energije, samozavest, disciplino in vztrajnost.

O pozitivnih lastnosti teka si zagotovo prebrala že nešteto člankov in tem tudi ne bom oporekal.

Vendar …

… ima tek lahko tudi negativne posledice, če se ga lotiš napačno in nisi pozorna na številne pogoje za njegovo varno izvedbo. Pozitivne lastnosti, ki sem jih naštel, lahko dosežeš z varnim ali manj varnim tekom,. Vprašati pa se moraš, koliko časa boš vztrajala v manj varni obliki teka samo zato, ker si si tako obljubila, četudi ti bodo bolečine skorajda že onemogoča izvedbo aktivnosti.

Namen tega članka je izpostaviti prav te negativne posledice teka, ki ti lahko prekrižajo tekaške načrte in te prisilijo, da v celoti obupaš nad tekom.

Prepogosto se na tek gleda preveč površinsko, kar nas omejuje pri razumevanju  tistega, čemur bi morali posvečati največ pozornosti, da dosežemo napredek ter hkrati zmanjšamo možnosti nastanka poškodb.

Šele ko boš razumela, da gre pri teku za povezano celoto gibanja, preko katerega lahko prideš do užitkov, veselja in napredovanja, ti izgovori ne bodo predstavljali večjih težav.

Pa poglejmo, kateri je tvoj izgovor »Rada bi tekla, ampak …« in kako ti lahko pomagam pri tem, da ga odpraviš. Spodaj je zapisanih 5 najpogostejših izgovorov, med katerimi se boš zagotovo našla.

  1. Rada bi tekla, ampak ne vem, če sem primerna za tek.

Da ugotoviš, če si primerna za tek, ne potrebuješ veliko. Obleci športno opremo, obuj športne copate, izberi mehko podlago in se odpravi teči. Prvih nekaj korakov ti žal ne bo podalo odgovora ali si ali nisi primerna za tek. Zato teči malo dlje. Na začetku izberi krajšo razdaljo, kilometer ali dva, nato postopoma podaljšuj. Vendar ne prehitevaj. Ključno pri teku je poslušanje svojega telesa oz. bolje rečeno tekaškega koraka. Ta naj bo kar se da mehak, sproščen in učinkovit. Da do njega prideš, potrebuješ čas, zato bodi potrpežljiva. In kako ugotoviš, če si primerna za tek? Na to ti ne morem odgovoriti povsem enostavno. Lahko pa ti pomagam z nasvetom, da na tek ne glej kot na povsem enostavno in preprosto aktivnost, ki jo lahko potegneš iz žepa, kadarkoli se ti zaljubi. Spoznavaj tek in razmišljaj o njemu, kot o športni zvrsti, ki te lahko nauči marsikaj novega.

  1. Rada bi tekla, ampak ne vem ali naj tečem po trdi ali mehki podlagi.

Trda podlaga je primernejša za izkušene in vešče tekače oz. tekačice. Če si začetnica odsvetujem, da tečeš po trdi podlagi., Da lahko tečeš učinkovito in varno, namreč potrebuješ elastično energijo, ki jo prenašaš iz koraka v korak. Kljub temu, da lahko elastično energijo bolje uporabiš na trši podlagi, vseeno raje izberi mehkejše podlago, na kateri je možnost nastanka poškodb (bolečine v hrbtu, bokih, vratu, ramenih, vnetje tetiv, plantarni fascitis, tekaško koleno) manjša. Kljub izbiri mehkejše podlage, lahko in tudi boš  napredovala.  Za tekaški napredek se šteje že, če boš za dosego cilja izbrala odločitve, ki ti bodo omogočale varno napredovanje in posledično večje užitke v teku.

  1. Rada bi tekla, ampak te bolečine …

Že po prvih nekaj tekaških podvigih me bolijo mečne mišice, kolena, hrbet, kolki … Naštel sem le nekaj najbolj pogostih težav, do katerih prihaja pri teku. Zavedati se moraš, da te težave lahko nastopijo in najverjetneje tudi bodo. Največkrat pride do njih zaradi napačnih gibalnih vzorcev, slabe tekaške tehnike, šibkosti stabilizatorjev trupa, zmanjšanje gibljivosti kolčnega sklepa in slabe gibljivosti. Poleg tega pa je razlog za bolečine lahko v stabilnosti  delov hrbtenice ter zategnjenosti mišic in vezi, ki bi ti morale nuditi elastično energijo.

Da bi imela čim manj tovrstnih težav, moraš vedeti, da sam tek ni dovolj. Prav pristop je, da poleg teka izvajaš še vaje (raztegovanje, krepitev, izvedbo osnovnih tekaških vaj), s katerimi boš izboljševala gibljivost, stabilnost, krepkost, moč in uporabo celega telesa.

  1. Rada bi tekla, ampak nimam časa.

Da lahko pričneš teči, potrebuješ čas, vendar pa ne potrebuješ veliko časa, da opraviš dober tekaški trening. Ker se zaenkrat samo še spogleduješ s tekom in še ni postal tvoja priljubljena aktivnost ti svetujem, da na začetku izbiraš krajše razdalje.

Primer tovrstnega učinkovitega in hkrati zanimivega treninga  se imenuje »fartlek«, ki ga sestavlja aktivni in pasivni del. V aktivnem delu tečeš z nekoliko višjo hitrostjo, v pasivnem delu upočasniš, vendar se ne ustaviš. Na začetku lahko uporabiš krajše intervale aktivnega dela (30s, 45s, 1 min) in jih kasneje, ko boš bolje pripravljena, podaljšuješ. Enako velja za pasivni del, oz. del, ki je namenjen počitku. Tukaj naj čas odmora ne bo predolg, lahko je enak aktivnemu delu, malce krajši ali daljši.  Takšen način treninga je precej zanimivejši, v primerjavi z daljšimi razdaljami, kjer ti lahko hitro postane dolgčas in ob pomanjkanju moči, lahko hitro odnehaš, še preden si dejansko dobro začela teči.

  1. Rada bi tekla, ampak nimam nikogar, ki bi tekel z menoj.

Vem, teči v dvoje oz. v skupini je lahko lažje, zanimivejše, hitreje mine, vendar vedi, da boš vedno tekla sama in zase. Nikogar ne bo, ki bo tekel namesto tebe in zasledoval tvoje cilje, ker se tebi ne ljubi. Za tek potrebuješ zgolj in samo sebe. Ko to dojameš verjemi, da bodo občutki, ki jih boš deležna s tekom, neprecenljivi, vredni vsega truda, volje in odrekanja. Največja nagrada, ki ti jo tek lahko ponudi,je namreč spoznavanje same sebe, spoznavanje telesnih, fizičnih in umskih omejitev, poleg tega pa ti tek lahko ponudi dragocene, edinstvene občutke sreče, zadovoljstva ter miru. In ravno sreča, zadovoljstvo in mir je tisto, kar lahko dosežeš, ko si sama s seboj, v trenutku, ki je brezčasen, ki je samo tvoj in ga doživiš obuta v športne copate, nekje v naravi, gozdu ali ob jezeru.

Če ti tehnika teka še vedno povzroča težave oz. če bi tehniko teka rada še izboljšala, potem te vabim, da mi pišeš na gasper.predanic@gmail.com. Prav tako me najdeš tudi TUKAJ, kjer mi lahko postaviš vprašanje.