Nevarnosti ukrivljenosti vratnega dela

Značilno za ukrivljenost vratnega dela hrbtenice je, da je glava usmerjena v smeri naprej.

O optimalni postavitvi glave govorimo takrat, ko se glava nahaja v centru sredine ramenskega dela. Če se pogledamo v ogledalo in stojimo obrnjeni bočno proti njemu, mora linija oz. premica, ki poteka po vertikalni smeri, potekati skozi sredino ušes, ramen, bokov, kolen ter gležnjev.

Potrebno se je vprašati, čemu prihaja do ukrivljenosti vratnega dela in kakšne težave lahko nastopijo, če ne bomo ukrepali, da bi ukrivljenost zmanjšali ali jo celo popolnoma minimizirali?

Mnogokrat, najbolj pogosti razlogi za nastanek ukrivljenosti vratnega dela, prihajajo iz povsem vsakdanjih aktivnosti, pri katerih se niti ne zavedamo, da z njimi vplivamo na razvoj mišičnega neravnovesja, katero postopoma slabi mišice, ki so odgovorne, da do ukrivljenosti ne bi prihajalo.

Pa poglejmo, kaj se dejansko dogaja pri povečanem naklonu glave:

  1. Ker je glava preveč usmerjena naprej, prihaja do izgube gravitacije telesa.
  2. Ker telo vedno išče pot kompenzacije, se zato, da se postavi nazaj v center gravitacije, zgornji del telesa nagne nazaj.
  3. Podobno se dogaja s spodnjim delom telesa, kateri je odgovoren za gravitacijo zgornjega dela. Posledično bočni del premaknemo naprej, kar še dodatno poveča ukrivljenost ledvenega dela hrbtenice. Povečana ukrivljenost pa samo še poslabša prenos sil, do katerih prihaja pri vsakdanjih aktivnostih (sedenje, hoja, nošenje bremen) ter seveda pri udejstvovanju športnih aktivnosti.

Na podlagi prebranega hitro ugotovimo, da ukrivljenost vratnega dela, ne le da, povzroča težave zgornjega ramenskega dela, temveč tudi težave srednjega in spodnjega ledvenega dela hrbtenice.

Namreč vloga hrbtenice je, da prenaša sile in jih porazdeli skozi njeno celotno dolžino. Hrbtenica je vzmet in ima dve t.i. črki »S«. Hitro postane jasno, če uporabimo silo potiska in stisnemo skupaj vzmet (v našem primeru S), da prihaja do elastične energije, katera energija je tudi najbolj varna in smiselna, da naše telo deluje optimalno in brez poškodb.

Velja omeniti, da se zaradi podrtega ravnovesja, ki smo opisali zgoraj, zmanjša tudi pljučna kapaciteta in sicer več kot za 30%.  Ker so mišice zadnjega, zgornjega dela oslabljene in ne opravljajo več svoje primarne funkcije, se prične povečevati ukrivljenost, kar vodi do nastanka t.i. »grbe«. Za grbo je značilna togost in bistveno zmanjšan obseg gibanja oz. v angleškem jeziku »range of motion«.

V razmislek:

  1. V kolikor pri spanju uporabljate previsoko ter pretrdo blazino, s tem še dodatno povečujete razteg vratnih mišic.
  2. Večkrat dnevno vstanite ter naredite nekaj globokih vzdihov ter izdihov.
  3. Ker so zadnje vratne ter mišice zgornjega dela ramen prešibke in prednje mišice prsnega dela premočne, se svetuje uporaba vaj, s katerimi boste odpravili njihovo nesorazmerje.
  4. Privoščite si vsaj 1x mesečno masažo, s katero boste povečali prekrvavitev in zmanjšali napetost mišic.

Ključno za odpravo oz. zmanjšanje ukrivljenosti vratnega dela je razumevanje delovanja mišičnih skupin ter zavedanje svojega telesa. Namreč ko se zavedamo, da nekaj ne počnemo pravilno, lahko pričnemo iskati rešitve, ki vodijo do izboljšav delovanja telesa.

Ste se morda ob branju informacij našli oz. vam bolečine vratu, hrbtenice, onemogočajo normalno življenje. Potem vas vabim, da me kontaktirate preko prijavnega obrazca – ZAČNI TRENIRATI.