Nevarne pasti fitnes industrije

Če se za začetek vprašamo o pomenu ukvarjanja s športnimi aktivnostmi si lahko predstavljamo, da sodi med pomembnejše temelje zdravje. Vendar bomo rekli zdravje je splošen pojem. Ker je tako splošen pojem, ZDRAVJE v sebi skriva mnogo poglavitnih stvari, ki ne bi smele postati samoumevne.

Vendar, ker verjetno ne razumemo dovolj dobro, kaj pomeni zdravje se na vse pretege trudimo preseči njegov pomen.

Za nekoga pomeni biti zdrav je lahko povsem drugačnega pomena, kot za nekoga drugega, ki v zdravju išče nerešljive uganke.

ZAKAJ sem takšnega mnenja?

Delo na sebi, lastne izkušnje mi kažejo boljšo pot.

Športna prehrana še vedno sedi na zatožni klopi, ker jo mnogi povezujejo z vnosom prepovedanih živil. Vendar še zdaleč ni temu tako. Torej se je potrebno naučiti gledati pametneje.

Enako lahko rečem za fitnes industrijo, ki ima veliko pozitivnih lastnostih. Vendar na žalost le ta skriva v sebi pasti, ki se jih mnogi novopečeni ne zavedajo, ko vstopajo v prostor FITNES industrije.

Dosežki po biti boljši, večji, lepši, popolnejši so tisti, ki lahko zmedejo še tako učečega učenca in učitelju naložijo težjo nalogo, da učenca spravi na pot, na kateri se bo učil postajati bolj ljubeč do samega sebe.

Še tako srečen človek postane nesrečen, ko se pogleda v ogledalo in na sebi vidi napake, nepopolnost, nesorazmernost ali pa popolno nefunkcionalnost.

Ne glede na kateri točki svoje poti si, se začne s sprejemanjem samega sebe.  

Sliši se, zelo duhovno, sprejmi se! Pa mislim, da duhovnost nima veze, ko govorim o sprejemanju. Gre za tvojo naravnost in pristop, ki ga uporabljaš in skozi katerega sebi vračaš lepoto.

Hitrost je stalnica našega vsakdana. Lahko nam pomaga ali pa nas zelo ovira. Z hitrostjo imam v mislih, da se vse vrti zelo hitro. Informacije, ki letijo okoli nas. Slike, ki jih gledamo in preko katerih opazujemo druge, kako so »uspešni«, »srečni«, »zadovoljni«, »popolni«. Gledana slika lahko povzroči nemir v sebi. Saj zelo hitro pride do primerjav s samim seboj, kako so ostali »boljši«, jaz pri sebi pa še zdaleč ne tako.

Ko tako gledamo dan za dnem, v sebi premlevamo in pojavljati se začne občutek, da nikoli ne bom dovolj dober. Da ne bom dosegel tistega, česar si v sebi želim doseči. Postajamo zagrenjeni, nemirni, žalostni in v mislih, se nam začnejo vreti ideje, vprašanja in nerešljivi odgovori, ki iščejo pot do tega, da si vsaj enkrat želim postati miren in si doseči tako »težko« dosegljivo SREČO.

Dragi TI, ki to bereš. Nadaljuj z branjem, saj bi želel razkriti še nekaj pogledov in nevarnosti, ki sledijo, ko vstopaš v prostor FITNES ali pa bolje rečeno lepotne industrije.

Velike riti, popolna izklesana telesa, vitkost, ozki boki, napeta koža, kamioni ličil, težka bremena, veliko število ponovitev, ogromno stresa, poškodbe, umetni nasmeški, izžetost, tehtanje prehrane, omejevanje z njo, izločevanje pomembnih makro hranil, nefunkcionalne vaje, burnout sindrom, slabše delovanje imunskega sistema, slabokrvnost, mukotrpni dnevi, primerjave z svetom rdečih preprog in še veliko je takšnih NEGATIVIH pasti, o katerih se premalo govori in veljajo za še kako NEVARNE, ko vstopamo v prostor, ki nam ga družbena omrežja predstavljajo kot edinega možnega za dosego dobrega počutja.

V spomin mi priteče izkušnja z fantom starim 14 let. Povsem normalen fant. Zdrav, športnik, nogometaš. Ker si fant zaželi boljšega napredka in ker začne boljši napredek dojemati le po poti, da bo njegovo telo postalo boljšo, popolno, s six packi začne fant prebirati vse možne literature o prehrani, fitnesu, treningu.

Mine nekaj časa, fant postaja novimi informacijami »pametnejši«. Začetni napredek je enak ali pa celo boljši vložku, ki ga vlaga. Maščoba, ki jo je videl okoli trebuha izginja. ( opomba – že prej je skorajda ni bilo). Mišice postajajo močnejše, večje.

Iz prehrane začne izločevati vse. Sladkor, sladice, normalno prehrano, pije samo vodo, soli se izogiba, na krožnih pristajajo samo se piščanci, riž, »idelana« živila, zelenjave in sadja skorajda nič, da o maščobah ne izgubljam besed.

Mine nekaj let in prejmem klic od mame. Gašper imam problem. Mojemu sinu se popolnoma meša od tega fitnesa, prehrane, treninga. Poškodba na poškodbo. Padec forme vsak dan večji. Počutje na dnu. 6 poponoma enakih obrokov. Na tehtnici za živila tedensko menja baterijo. Da o tehnici za telesno težo ne izgubljam besed.

Pravi, da je šel na pregled k zdravniku, da mu pomaga najti rešitev. Zdravniški izvidi kažejo še slabšo sliko. Slabokrvnost, slabo delovanje ledvic, pomankanje vitaminov, mineralov, kalija. Skratka nič kaj vzpodbudne informacije.

Pomislim na fanta in ga skušam, še preden se z njim dobim na štiri oči razumeti.

Razumem sledeče:

Želel si je napredka. Delal je na sebi. Vlagal vase. Se matral, odrekal, delal vse tako, kot piše v knjigah »poučnih« literatur in nasvetov strokovnjakov. Vendar čas je prinesel rezultat, ki si ga ni želel in niti predstavljal v mislih.

Gledanje na rezultat je tisto, ki nas uči boljšega delovanja.  In dobila sva se in začela pogovor.

Dragi bralec, ko bereš spodnji pogovor, imej v mislih samo eno – nobena knjiga, noben nasvet ti ne more ponuditi dovolj oprijemljive vrednosti, da ga vzameš kot edinega pravilnega in tistega, ki te bo rešil iz zagate. Namreč telo je živ prostor. In vsak, ki vstopa v fitnes ali pa športno industrijo bi se moral učiti poslušati svoje telo. Telo govori, mi smo tisti, ki ga ne slišimo.

Ime je izmišljeno, zgodba je resnična.

Vprašam ga, kako se počuti? Odgovori mi, slabo spim, srce mi razbija, nimam energije, volje do treninga. Čutim veliko težo na sebi.

Kako gledaš na trenutno stanje? Odgovori mi, strah me je.

Česa?

Občutek v sebi, da s tem kar sem vložil v sebe, ne bom dosegel rezultata.

Ok

Dobro, kaj pa tebi pomeni rezultat? Pomeni mi, da ko se bom pogledal v ogledalo, da bom videl zadovoljnega in lepega fanta.

Pa morda vidiš, da pot, ki jo hodiš ne prinaša tega za kar si se trudil doseči?

Odgovori mi, vidim, vendar je bolečina pred spremembo navad premočna.

S pogovorom nadaljujeva v smeri prehrane.

Prvo, kar ga vprašam, kdaj si nazadnje pojedel kos pice, sladice, čokolade, sladoleda. Skratka tistega, kar si pred pričetkom tvojega popotovanja do popolnosti jedel brez težav.

Odgovori mi, ne spomnim se.

Zakaj pa ne poješ tega? Ker se bojim, da se bom zredil. Za trenutek počakam in pomislim na dober odgovor.

Glej Miha, te razumem, kako se počutiš. Vendar poskusi v sebi priklicati občutek mehkobe. Gre za občutek, ko ne potrebuješ veliko. Ko te občutek objame in ti reče, da si DOVOLJ takšen kot si.

Miha za trenutek obstane. V njegovih očeh začutim negotovost. Počakam nekaj sekund in Miha odgovori; to kar mi praviš,  glede občutka že razumem, vendar, kaj ko vem, da bom ponovno zapadel v objem »ZAPORA« ki sem si ga zgradil.

Bojim se Gašper. Res ne vem, kako naj pridem ven iz tega. Želim si, vendar ne zmorem.

V sebi začutim občutek, ki sem ga sam doživel na svoji poti, do iskanja popolnosti. Nič ni bilo dobro. Vse je bilo narobe. Strah, ki se je pojavljal dan za dnem, je krasil mojo podobo o tem, kaj sem in kdo nisem. Z strahom nisem bil JAZ. Temveč samo bleda podoba umetnih pričakovanj do samega sebe. Res je, tudi sam sem se srečal s tem na svoji poti.

Z Mihom nadaljujeva pogovor. Globoko vdihnem, se umirim, ga pogledam v oči in mu rečem,

Dragi Miha, glej, za začetek se bova zmenila tako, da boš na tedenski ravni izločil dva fitnes treninga in ju nadomestil s povsem preprosto aktivnostjo, kot je sprehod naj si bo po mestu ali pa še boljše v naravi. Poleg tega, boš 1x na teden pojedel nekaj, kar te bo zadovoljilo. Pa če poješ celo pico si še preden jo naročil reci, RAD SE IMAM. Občuti radost in uživaj v njej. Knjige, zapiske, pravila, gledanje fitnes veljakov črtaj iz svojega »programa« uspeha.

Pred teboj je resno delo. Delo, ki ga delaš v sebi in ne na sebi. To je glavna razlika početja fitnesa. Ko boš začel spreminjati slabe poglede v lepše oči, boš začel začutil, da si vredu. In Miha, vredu si takšen kot si sedaj. Vse kar je na tebi in kar si do sedaj ustvaril in preizkusil je tvoja pot. Ni moja, od kolega na instagramu, od bejbe s popolno zadnjico, temveč samo tvoja. Naloga, ki jo imaš pred seboj ni enkratna. Vsak dan se boš moral vzpodbujati in se učiti radosti, do samega sebe. Povem pa ti, da ko bo minilo nekaj časa in ko boš pogledal nazaj, si boš rekel HVALA. Z hvaležnostjo vstopaj naprej. VREDU SI, tak kot si.

Če začutiš potrebo, da si moraš ponovno narediti idealen obrok – naredi si ga. Vendar delaj ga z ljubeznijo in ne z potrebo, da boš z njim postajal popolnejši. To je bistvena razlika v pristopu.

Mlad si še, škoda bi bilo, da bi skozi napake ne uvidel priložnosti, ki se ti ponujajo. Jeza bo ostala, ne zanikaj je. Dovoli, da te uči. Občutki krivde, razočaranja so njeni jeziki. Uči se boljšega govora z samim seboj. Tišina, ki jo slišiš, ko boš sam je tvoj prijatelj. In tišina je vredu. Tišina v sebi skriva sprejemanje. Želim ti srečno in na poti nisi sam.

To je zgodba, ki spreminja poglede in ki nas lahko nauči uporabnejših pogledov in načina razmišljanja.

Tako se zgodi, ko pokliče mama po nekaj mesecih, ki pravi, da gre Mihu na boljše. Njegovo razpoloženje se izboljšuje. Pravi, da nima več veliko nihanj in da dojema fitnes drugače, kot ga je dojemal pred preizkušnjo. Jasno mi je, da ima Miha še veliko dela. In prav je tako. Enaka informacija bi morala slediti FITNES industriji. Njen pomen ni enkratni, njegovo glavno sporočilo gre z roko v roki, da gledamo dolgoročno. Fitnes industrija je vredu, vendar le če jo želimo gledati tako. Lahko pa nam, kot Mihu postavi velike prepreke zapora, v katerega vstopamo. In vesel sem za Miha, da je vredu.

Čemu so nastale zgornje besede?

Nastale so kot posledica lastnih izkušenj, gledanj in videnj športa samega. Mnenja sem, da je potrebno začeti ločevati med vrhunskim in rekreativnim pristopom. Krog uporabnikov fitnesa je iz dneva v dan večji. Rekel bi, da so to vzpodbudne informacije. Vendar, če prištejem osebno zgodbo, zgodbo Mihe in še na tisoče neslišanih zgodb, ki se vrtijo okoli fitnesa, je moje zaključno sporočilo sledeče:

  1. Ne vstopajte v fitnes zaradi potrebe iskanja popolnosti, vstopajte v njega, ker lahko fitnes postane tvoj najboljši prijatelj.
  2. Ne verjemite vsemu, kar preberete, slišite in vidite okoli treningov, prehrane, iskanja shujševalnih poti. Prišel bo čas, ko boste verjeli samo še sebi.
  3. Najboljša rešitev za DIETO je, da si priznate, da ste narobe razumevali njen pravi pomen.
  4. Vsak dan ste za en dan starejši – kar ne pomeni, da ste zaradi tega tudi slabši.
  5. Telo potrebuje počitek – ne zanikajte dejstva sporočil, ki vam jih ponuja.
  6. Za vsakim idealnim telesom se skriva neidealno razmišljanje.
  7. VREDU SI, tak kot si. Ko spoznaš, da si vredu, kot si, takrat sila, ki jo vlagaš v fitnes odpade in namesto nje pride na površje radost pristopa do početja tistega, v čemer resnično uživaš in si ne škoduješ.
  8. Če že slediš sledi tistemu, ki te navdihuje brez potrebe po spreminjanju tvojega telesa.

Tudi sam sem vlagal veliko energije v iskanje boljšega napredka. Kar sem se naučil je, da imam napredek vedno v sebi. Kar ga je zaviralo je bila zmešana glava pravil in pričakovanj do samega sebe.

Zato lahko si lahko s ponosom rečem, bilo je vredno delati napake, kajti napake so del moje, kot tudi tvoje rasti. In še vedno naredim napake, ki me učijo spoznanj, vrni se k sebi.

Zrasti dalje, samo zato, ker si zaslužiš.

Gašper

Ps: Bom vesel, če deliš dalje, da bo krog fitnes uporabnikov tudi uvidel tisto, česar se na zunaj ne vidi.