Nasveti za izvajanje intervalne vadbe

Kaj je intervalni trening?

Intervalni trening ni celoletna vadbena vsebina tekačev in tudi ne omogoča celovitega razvoja tekača, zato mu ne pripisujte prevelikega, vsemogočnega pomena. Smiseln in učinkovit je le v kombinaciji z drugimi sredstvi (lahkotno in intenzivno nepretrgano vadbo in drugimi netekaškimi sredstvi). Rekreativni tekači naj bi ga izvajali le v obdobju priprav na načrtovana tekmovanja.

Intervalni trening bo učinkovit le ob pravilnem izvajanju. Intervalna vadba ima lahko zelo različne vplive. Z njo lahko razvijate aerobno funkcijo, ne da bi stimulirali anaerobno, lahko razvijate aerobno in anaerobno hkrati, lahko pa razvijate zgolj anaerobno. Pomemben je vaš cilj – katero funkcijo želite razvijati. Že s spremembo enega od parametrov, ki definirajo zahtevnost vadbe (hitrost in dolžina teka, trajanje in tip počitka, skupen obseg vadbe) lahko povsem spremenite fiziološki značaj vadbe. Ob premajhni disciplini in neznanju načrtovana aerobna vadba zelo hitro postane kaj drugega, zato za učinkovito izvedbo aerobnega intervalnega treninga potrebujete kar nekaj izkušenj in samoobvladovanja. Hitrost v začetku vadbe se vam bo morda zdela smešno majhna. Obvladajte se in vadite po načrtu. Kaj kmalu ne bo več tako preprosto. Potrebna je potrpežljivost. Začenjajte počasi!

Zahtevnost intervalne vadbe stopnjujte počasi in postopno. Ken Doherty (eminenca med tekaškimi trenerji) svetuje, da je upravičeno povečati zahtevnost intervalne vadbe, šele ko tekač povsem obvlada neki sistem vadbe, torej ga lahko izvaja brez telesnega in duševnega napora.

Zahtevnost vadbe spreminjate s spremembo enega parametra. Nikoli ne zaostrujte zadeve na več koncih hkrati.

Intervalni trening naj ne bo prepogost sestavni del vašega tekaškega programa, saj je to fiziološko, biokemijsko in psihološko zahtevna vadba, ki zahteva dolgotrajnejšo obnovo. Vsaj dva do tri dni. V obdobju pred tekmami je smiselno, če to vadbo izvajamo dvakrat na teden, v zgodnejšem obdobju pa največ enkrat na teden.

Zelo koristno bo, če boste intervalno vadbo opravili skupaj s tekaškimi prijatelji. Veliko lažje boste premagovali napor v homogeni skupini kot sami. Pri skupinski vadbi boste pridobivali tudi občutek za tek v skupini, ki vam bo prav gotovo koristil tudi na tekmovanju. Vadbo lahko opravite na atletski stezi, še bolje pa v naravi na ravni podlagi in na izmerjenih razdaljah.

Ponovimo še enkrat: intervalni trening ni za tekače začetnike ali tiste, ki se po nekaj mesecih vadbe pripravljajo za svoje prvo tekmovanje!

V kolikor si želite vodenega tekaškega napredka kliknite TUKAJ in si izberite sebi primeren program.

Piše: Beno Piškur