Naklon telesa pri teku in padec na nos

Zakaj tekači ne izkoriščajo primernega naklona telesa?

Potrebno je razumeti, da brez pravega naklona telesa ni mogoče pravilno teči. Prav tako ni mogoče, da tečemo ekonomičneje. Naklon telesa je faktor, ki tekačem pomaga pri lažji izvedbi tekaškega koraka.

Cilj izvedbe tekaškega koraka je v tem, da je stična točka stopala s tlemi čim bližje točki težišča, ki se nahaja pod našim telesom.

Kaj se pri večini tekačev dogaja?

  1. Nimajo primernega naklona telesa
  2. Ker se kljub temu želijo premikati naprej – teči v smeri naravnost, se pri vsakem koraku »ujamejo« na nogo, ki jo postavijo pred seboj. »Ujamejo« se zato, da ne padejo na nos! J

Je namen teka torej, da se »branimo« proti padcem na nos?

Če začnemo upoštevati primeren naklon telesa, ki nas sam po sebi potisne v smeri naprej, je potrebno k temu dodati še »faktor« izvedbe krajših korakov in hitrejšega vrtenja nog.

 

lean_more_less

Zakaj?

  1. Krajši korak – približa stično točko stika s tlemi – bližje težišču telesa
  2. Hitrejše gibanje nog (frekvenca koraka) pripomore k temu, da se naklon in stična točka stika medsebojno uskladita, za tek najbolj primernem območju – stične točke težišča!

Zadnja ključna lastnost naklona pa je hitrost izvedbe teka. Bolj kot smo nagnjeni naprej, hitrejša mora biti frekvenca koraka in hitrost izvedbe samega teka.

Zaključna misel – ni potrebno pretiravati z naklonom. Dovolj bo že, da se nekoliko bolj nagnite v smeri naprej in tako sami občutite, kaj se dogaja med samim tekom.

Tek kot vsaka druga športna aktivnost zahteva določeno mero truda in razumevanja, da nam lahko prinese prave užitke ukvarjanja z njo.

Vse prepogosto žal opažam, da velika večina tekačev posveča premalo pozornosti delu, ki je za tek najbolj ključen. To pa je učenje tehnike teka teka.

Si želite ugotoviti ali tečete pravilno in kaj je potrebno še izboljšati? Vabim vas, da se prijavite na tekaško kliniko s katero vam bom pomagal postati boljši tekač oz. tekačica 🙂