Moja filozofija vede o prehrani

Za samo preživetje je ključna prav prehrana. Človeško telo lahko brez hrane preživi dlje časa, kar za uživanje vode ne moremo reči. Pa je uživanje hrane v današnjem času zares omejeno le na preživetje?

Užitki, prenajedanje, stres, slabost, športni rezultati, zdravje, počutje, mišična masa, hujšanje, čiščenje organizma, izguba telesne teže, preoblikovanje telesa, zdravje, imunski sistem, stopnja energije, stradanje, delovna storilnost, zaspanost, fokus, razdražljivost, nihanje energije, krvni sladkor, inzulin, telesna maščoba, beljakovine, hidrati, maščobe, vitamini, minerali, voda ter gibanje!

Našteto sodi v področje prehranjevanja. Verjetno sem pozabil omeniti še kakšno neumnost, ki sliši na ime »prehrana je zelo škodljiva«, zato mi ne zamerite. Sicer pa je jasno, da prehrana ni vedno samo škodljiva.  Bistveno bolj škodljivo postane naš pogled in razumevanje prehranjevanja. Saj veste, več škode si lahko naredimo že z samo BESEDO dieta kot dejansko s tem, kaj vnesemo v naše telo. In veliko je takšnih, ki v dieti vidijo dolgoročno rešitev za svoje tegobe in nezadovoljstvo. Vendar dolgoročna dieta še nikoli ni bila prava DIETA.

In prav je, da začnemo ločevati med BITI ali ne BITI. Od dojemanja in razumevanja teh dveh pojmov je odvisen vpliv zdravega prehranjevanja na kakovost našega življenja.

Preprostost je ključ do uspeha! Enostavna formula, ki pa žal vedno vsebuje komplicirane enačbe.

ZAKAJ, če pa je res vse tako preprosto?

Sestavni deli enačbe o prehrani se vrtijo okoli ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, mineralov in vitaminov, podkrepljeno s skupnim imenovalcem »VNOS glede na POTREBO«.

In rekli bi, da vse kar potrebujemo vedeti je, da razumemo pomen naštetih makro in mikro hranil.

Do neke mere je res potrebno vsaj malo poznati osnovne smernice pomena prehrane in mikro ter makro hranil. Kajti brez njihovega razumevanja bomo težko ločili zrno graha od koruze.

Vendar glavni problem ni v našem nerazumevanju pojmov, kot so beljakovine ali maščobe. Saj verjetno vsi vemo, da krava ni zelenjava in zelenjava prav tako ne more biti krava.

Že ptiči na veji čivkajo, kako pomemben je vnos zdravih beljakovin, maščob ter ogljikovih hidratov. Pravilo, ki se ga velja držati pri izbiri živil je, da izbiramo živila, ki so šla skozi čim manj procesnih postopkov, da so postala užitna.

Kaj dobimo, če sledimo tej enačbi? Vsekakor ne dobimo v roke rogljička, krofa ali pohanega »šniclja«.

Healthy lifestyle snack on table

Izbor živil se res lahko kar naenkrat zoži. Kljub temu so alternative, ki jih poznamo pod imeni jogurt, sadje, skuta, jajca, ribe, meso, zelenjava, olivno/bučno olje, maslo, oreščki tisti, ki nam bodo pomagale pri pogovoru s samim seboj, ko bo vprašanje naneslo, kaj za hudiča naj sploh še jem, da bom ostal »funkcionalen«. Da ne bo pomote, dragi vegani in vegetarijanci, nič nimam proti vaši izbiri, da ne uživate produktov živalskega izvora. Verjamem, da za vas velja enako za vse tiste, ki jih »še« ?

Sedaj, ko vemo, kaj naj bi bile zdrave smernice prehranjevanja, je čas, da se vprašamo, zakaj kljub temu še vedno nasedamo številnim marketinškim trikom in si z njimi kompliciramo življenje?

Problem, ki se pojavi pri prehrani se začne pri nas samih. Če pogledamo širšo sliko, bomo hitro videli, da nas ta uči o vplivih prehrane na ekonomski vidik »preživetja« svetovnih proizvajalcev.

V ekonomiji nisem ravno blestel, pa kljub temu, sem se naučil, da je za ustvarjanje dobička ali izgube pomembno povpraševanje in ponudba.

Ker marketing naredi svoj nevidni učinek, se nevidni učinek kaj hitro začne odvijati tudi v naših glavah, ki nevede začnemo povpraševati po vrstah živil, ki ne sodijo v tisti razdelek o manj procesirani hrani. Povpraševanje raste, ponudba tudi.  1 + 1 ni 2. Temveč je zanka,  ki se zateguje in te ne izpusti iz svojega objema.

Dobiček 2 : izguba 1.

ZAKAJ?

Zmagovalci so podjetja, ker prodajo takšno hrano in mi sami, ker smo zadovoljni z njenim uživanjem. Na dolgi rok podjetja še vedno ustvarjajo dobiček, kar pa za nas ne moremo trditi 100 odstotno.

Začeli bomo izgubljati naše najbolj dragoceno sredstvo za ustvarjanje zadovoljstva, ki mu pravimo ZDRAVJE.

Ali ni vloga prehrane v resnici kakovostno preživetje? Če smo dobro razumeli zgornje vrstice, potem je odgovor – ŽAL NE.

Zaslužek je tisti, ki jaha čredo vlečnih kobil.

Vlečne kobile so tri – svetovni proizvajalci živil, farmacija ter zdravstvo.

Vsaka od njih vleče na svojo stran. Vsaj tako je vidno na prvi pogled. Vendar če pogledamo malce bolj natančno, lahko hitro opazimo korelacijo med številom obiskov pri zdravnikih, nakupovanjem zdravil in uživanjem prehrane.

Korelacija je enostavna – bolj kot mislimo, da se »zdravo« prehranjujemo večjo verjetnost obstaja, da se bomo pogosteje srečevali z možmi v belih haljah, ki nas bodo začeli obravnavati s postopkom »nujno« in urgentno«. Če razmišljate o tem ,da zdravniki nimajo pomembne vloge, se seveda motite. Zdravstvo je pomembno, vendar se mora prepogosto ukvarjati z našo neodgovornostjo do zdravja, ki ga imamo. Seveda ne smemo krivite vse po vrsti. Prvega pa le. In to same sebe. Sami smo krivi, da ne znamo dovolj dobro poskrbeti za svoje zdravje. Da ne znamo gledati na »pre«hrano iz zornega kota dovajanja kakovostnega goriva.

Da bomo lažje razumeli našo odgovornost, pravega krivca, ki kljub neštetim opozorilom, da prekomerno uživanje »napačne« prehrane škoduje zdravju, še vedno slepo sledimo “nevidnim silam”, je potrebno razumeti slednje:

Svetovni proizvajalci prehrane razumejo nekaj zelo pomembnega – okus je glavni pri prodaji živil. Bolj ko je nekaj okusno, lažje se proda. Ker vemo, da sta za okus pomembna maščoba, sladkor in tudi sol, potem bomo razumeli, zakaj se pojavi veliko povpraševanje po tipu živil, ki vsebujejo tovrstne sestavine. Kdaj pa smo videli že kakšnega, ki uživa v neokusni prehrani?

Ne smem pozabiti dodati še skrite sestavine (umetna sladila/aditivi), ki se nahajajo v živilih za vsakdanjo potrebo. Ko seštejemo vse skupaj, dobimo popolno enačbo za porast »odvisnikov od »napačne« prehrane.

Odvisniki si za odvajanje v večini primerov morajo poiskati strokovno pomoč.  Rekel bi, da tudi pri odvisnikih uživanja z napačno prehrano ni drugače. Zato je krog sklenjen. Hitimo, stres postane glavni motivator prekomernega uživanja prehrane in kar naenkrat se nam zgodi, da obstanemo na mestu. Ne zmoremo več dalje. Počutje je  na dnu. Krvni sladkor previsok, napačno razmerje slabega/dobrega holesterola, povišan tlak, prevelika telesna teža, zdravje začne pešati…

Gremo k zdravniku in prične se zdravljenje telesa,  za katerega se nisi menil predolgo časa. Stopiš v lekarno, z recepti v roki. In dobiš jih, zdravila, da te pozdravijo.

Pozdravijo kaj? Žalost, prepričanje ali pa bledo senco o samemu sebi.

Ne zameri mi. Tudi sam velikokrat znajdem v podobnem položaju nemočnega razmišljanja.  Kljub položaju, se zavedam, da imam moč. Z svojo močjo ne dovolim, da bi država, mediji ali svetovni proizvajalci nosili del odgovornosti za moje slabo počutje ter zdravje.

Odgovoren sem povsem JAZ SAM. Saj se za razliko od živali, lahko odločam samostojno in ne nagonsko – torej zavestno.

Z zavestnim razmišljanjem bom imel večjo možnost izbire med bolj in manj zdravo prehrano. Ne bom več nasedal marketingu ali se skrival za svojo nevednostjo in neodgovornostjo do samega sebe.  Prav tako pa se zavedam, da popolnosti pri prehrani ni. Iskal bom ravnovesje, saj vem, da bom z njim bistveno lažje zadovoljeval telesne potrebe.

Naj ti ponudim še dobro popotnico za zaključek. Na čas nimamo vpliva. Teče in nič ne reče. Hitro bodo prišla 50-eta, 60-eta leta. Takrat se začne zares. Takrat se vidi razlika med preteklimi odločitvami in zdajšnjim trenutkom. Kakšna bodo vaša zrela leta?

Čas, da začneš skrbeti zase ni danes, jutri, pojutrišnjem, temveč včeraj.

Pa dober tek ti želim ?