Mitja Duh in njegovo sporočilo

Ko se zjutraj pogledamo v ogledalo – vidimo samega sebe. Kakšno podobo vidiš? Lepo, grdo, nič vredno ali takšno, ki si zasluži le najboljše? Pravijo, da nas življenje uči in veliko nauči. In res je tako. Skozi proces razvoja in raziskovanja ugotavljamo »kdo« sploh smo in kakšen namen oz. bolje rečeno poslanstvo imamo. Žalostna zgodba življenja samega je, da nisi nikoli resnično živel. Temveč si samo preživljal. Vendar, ko ugotoviš, da je vedno vse odvisno samo od tebe in povsem od nikogar drugega, potem se začneš zavedati svojega obstoja, samega sebe, svojih darov, zmožnosti, talentov ter potencialov. Potem vsako jutro v ogledu vidiš tisto pravo bistvo. Podobo najlepšega človeškega bitja, ki mu ni enakega na tem svetu. In takšnih podob je okoli nas veliko! Iščite jih, učite se od njih in predvsem ne ocenjujte človeka na prvo žogo. Kajti nikoli ne veš, kakšna je njegova zgodba. Skozi kaj vse je moral iti, pretrpeti in doživeti. In takšne osebe so vredne, da jim prisluhneš.

Zato lahko rečem le, hvala Mitja za TVOJE sporočilo!

1. Kdo si? 

Težko vprašanje haha. Vsi se najbrž včasih to vprašamo in mislim, da pravega odgovora na to ni, saj se naša osebnost spreminja skozi celo življenje in trenutna identifikacija mogoče čez nekaj let ne bo več ista. Vsekakor pa vem, da sem v osnovi dobra duša

2. Čemu slediš 

Sledim notranjim vzgibom, tistim, ki se mi zdijo in jih občutim kot del moje duše in ki jim je vredno slediti, kateri mi prinašajo osebnostno rast.

3. V kaj verjameš? 

Verjamem v nič, čutim pa da obstaja nekaj več, nekaj za kar je vredno živeti svoje življenje čimbolj unikatno in plodno.

4. Kaj ti pomeni življenje? 

Življenje mi pomeni dar, ki ga moram izkoristiti, ter konstantno borbo in osebnostno rast.

5. Kako se soočaš z padci, problemi itd?

V obdobju padca, težave se večkrat obrnem na svoj močan ego in si rečem-ne moreš me uničiti (težavi, padcu), saj sem močnejši od tebe. Če pa sem za padec oziroma težavo tudi sam odgovoren pa se vedno na kraju zatečem k pogovoru.

6. Prelomnice so stalnica, mi lahko zaupaš eno, dve prelomnici,  ki ti bosta ostale v spominu in za   katere veš, da si moral ekstremno potruditi, da ti je uspelo ustvariti takšno ime, kot ga imaš sedaj.

Največja življenjska prelomnica je bila, ko sem bil na tem, da bom umrl oz bil do življenjsko hospitaliziran na psihiatrijo in sem se moral spopasti z vsemi svojimi demoni.

7. Kakšne osebnostne lastnostni te odlikujejo?

Vztrajnost, moč, zvestoba, odgovornost, disciplina, nepopustljivost-vse to pa mi je včasih tudi v breme haha-predvsem pri sklepanju kompromisov.

8.Kaj ti pomeni šport? Kako ga doživljaš, kako te oblikuje in kaj ti prinaša?

Skozi šport po več letih nezdravega življenja jačam telo in psiho, uporabljam pa ga tudi kot avtopsihoterapijo in sredstvo za izboljšanje samopodobe. Šport me vedno spravi na pravo pot!

9. Imaš kakšen poseben ritual, brez katerega ne začneš dneva?

Če je le možno je to jutranji tek-okoli 10km-za boljši štart v novi dan.

10. Kako gledaš na današnjo mladino? Kaj pogrešaš pri njih?

Vse mladine so le odraz časa v katerem živijo. Pri tej pogrešam več gibanja v naravi, več osebnih stikov, več uporništva in več intelekta (družbeno kritičnega.

11. Iz kje črpaš motivacijo?

Motivacijo delno črpam iz prejšnjega življenja, ko je bilo včasih nečloveško težko (večletna zaporna kazen, odvisnost od trdih drog, šizofrenija, zaprt oddelek psihiatrije. Rečem si: Če si preživel vse to.” Drugače pa motivacijo črpam tudi iz mojega čutenja “nekaj več-jega”

12. Ko dosežeš cilj, na kaj pomisliš?

Verjetno ob prvi priliki na lepe občutke ob zmagi oz ti pridejo kar sami od sebe. Doseči cilj ogromno pomeni moji samozavesti in samopodobi. Pomislim, da sem nepremagljiv.

13. Kakšno je tvoje sporočilo, mladim, starejšim, skratka, vsem tistim, ki se iščejo in ne verjamejo dovolj v svoje talente in sposobnosti.

Bom povedal svojo življenjsko resnico – ko sem bil na tem, da umrem, sam se moral soočiti z lastno smrtjo. Star sem bil 28 let in sem zaj.. vse kar se je v življenju dalo. Kot otroku so mi bili v zibelko položeni mnogi darovi-intelekt, osebnostna moč, dobre pred dispozicije za vodjo… V svojem življenju pa sem naredil le to, da sem osramotil sebe, svojo družino, prizadel najdražje in pristal zelo nizko. Ko sem bil na temu, da se srečam s svojo smrtjo, sem se jasno zavedal, da bo smrt od mene zahtevala pojasnilo-kaj sem naredil s svojimi talenti? In moj odgovor bo-vse sem zaj.., ker sem se bal življenja.. Občutki ob tem so bili zares grozni. S tega sem se odločil za boj in samouresničitev. Ko naslednjič pridem pred svojo smrt hočem, da je življenjski izpit opravljen z najvišjo možno oceno…

14. Si kdaj pomislil, da bi odnehal? Kaj te žene naprej?

Seveda, dobesedno mi je zmanjkalo moči za življenje. Prepričan sem bil, da bom v roku nekaj tednov dokončno shiral in umrl. Prestal sem 3 leta zaporne kazni, čakalo pa me je še enkrat toliko. Bil sem totalno brez notranje moči. Naprej me žene strah pred tem, da se ne bi samouresničil.. Nočem še enkrat zaj……

15. Razmišljanje – če želiš še kaj sam dodati, napisati, prosim napiši tukaj

Moje sporočilo in življenjski vzgled ljudi nagovarjata k temu, da nikoli ni prepozno za spremembo in da se da marsikaj doseči. Pred manj kot 10timi leti sem bil zapornik v najstrožjem zaporu, psihotični bolnik z “neozdravljivo boleznijo”, umsko in psihično uničen. Danes pa sem srečen družinski človek, očka 10mesečne Klare, predsednik Športno-humanitarnega društva Človek, licencirani vaditelj športne rekreacije, prehranski svetovalec, pisatelj z lastno avtobiografsko knjigo (Tek za življenjem),humanitarni delavec, motivacijski predavatelj, laični terapevt, predvsem pa človek, ki končno živi svoje življenje v vseh niansah.