Matej Markovič – ustvarjanje je svoboda, ki nima meja!

Ko pomislim, na lepa in srčna dejanja, pomislim na Mateja Markoviča, preprostega fanta, ki verjame v trdo delo in uspeh in ki »premika« gore nemogočega. Ni mi dalo miru, da ga ne bi poklical in mu predstavil  idejo, s katero želim vsem nam predstavitvi tiste bolj in malo manj poznane ljudi, ki verjamejo v uspeh in verjamejo, da se s trudom, odrekanjem in spoštovanjem, lahko doseže marsikaj vrednega. Matej je brez pomislekov pristal in mi odgovoril na vprašanja, s katerim nam je dovolil stopiti v njegov svet razmišljanja in vrednosti, ki ga »držijo » pokonci v smislu lepih dejanj!

  1. Kdo si?

Sem Matej Markovič, preprosti fant, ki verjame v trdo delo in uspeh, ki si ga lahko zagotoviš le z njim. Sem sanjač, saj verjamem v svet kjer je vse lepo in kjer vsi mislimo s srcem. Verjamem, da se dobro z dobrim poplača in da je največja človeška vrednota sočutje. Sem družinski človek, ki mu je to prioriteta v življenju. Sem športnik, ki sledi motu »vse je v glavi« in ki premika svoje meje…pa ne zaradi osvojenih priznanj, temveč zaradi zmag, ki se dogajajo v meni.

  1. Čemu slediš?

Sledim svojim sanjam, ki so včasih skrbno načrtovane in imajo že svojo zgodovino…včasih pa sanjam, ki so trenutne in me kličejo, da jih izpolnim. To ne pomeni, da jih vedno dosežem, a vsekakor se trudim, da jim sledim čim dlje časa.

  1. V kaj verjameš?

Verjamem v dobro ljudi, v to da vsak v sebi skriva tisti pravi občutek za sočloveka. Verjamem v boljši jutri. Verjamem, da noben padec ni prehud, če slediš pametnim ciljem.

  1. Kako se soočaš z padci v življenju?

Sem strokovnjak za padce, saj je bilo teh kar nekaj. Z njimi se naučiš vstati, zaradi njih rasteš, zaradi njih ceniš ponovni vzpon. Sam primerjam to z vzponom na goro. Če padeš na sredini, je pogled od tam še vedno lepši kot v dolini.

  1. Prelomnice so stalnica, mi lahko zaupaš eno, morda dve prelomnici, ki sta ti ostali v spominu in ki sta morda zaslužni za tvoj uspeh?

Prva prelomnica na športnem področju je bila vsekakor tista ko sem se po vsega pol leta ukvarjanja s triatlonom , kot prvi Slovenec upal preizkusiti se v dvojnem Ironmanu. Kljub temu, da so mi to vsi odsvetovali. Takrat sem dojel, da lahko premikam gore…seveda v svojem svetu. Druga prelomnica pa je bila, ko sem športno kariero podredil humanitarnim športnim podvigom. Takrat sem zrasel…zrasel v nebo, saj sem spoznal svoje poslanstvo.

  1. Ali obstajajo kakšna osebna prepričanja oz. predstave, ki si jih moral v sebi spremeniti, da si se lažje soočal z izzivi na tvoji poti?

Ne, vedno sem bil tak kot danes…in nikoli se nebi spremenil. Če bi hotel še bolje orati športno pot, bi moral postaviti na stranski tir stvari, ki mi v življenju pomenijo absolutno več…in tega nebi storil. Bistvo je, da se boriš v okvirih v kakršnih si začel…in poskušaš znotraj njih narediti svoj maksimum. Bistvo je, da pri tem ne trpijo drugi oziroma tista področja, ki so ti draga.

  1. Kakšne osebnostne lastnostni te odlikujejo?

O tem je težko govoriti… Vem, da razmišljam s srcem. Včasih sem prehiter v svojih razmišljanjih oziroma kot bi rekla moja žena…najprej skočim, potem rečem hop. Še enkrat..verjamem v trdo delo, poštenost in sočutje.

  1. Kakšno je tvoje sporočilo, mladim, starejšim, skratka, vsem tistim, ki se iščejo in ne verjamejo dovolj v svoje talente in sposobnosti.

Vsak ima svoj svet, ki ga lahko oblikuje po svoje. Lahko ga pusti nedotaknjenega oziroma ga opazuje od daleč in se vedno sprašuje kaj bi bilo, če bi bilo. Lahko pa pogumno stopi vanj in ga začne oblikovati po svojih željah. Kmalu ugotovi, da se mu svet čedalje bolj dopade in da brez njega ne more več živeti. Poskusite, saj nič ne boli J

  1. Kaj je tvoja definicija ustvarjanja?

Ustvarjanje je svoboda, ki nima meja. Sam poskušam ustvarjati svoje življenje tako, da je vsak dan nekaj posebnega. Ko potegneš črto čez neko obdobje, si moraš reči…«Ja, to je to…priden sem bil…zadovoljen sem z izkupičkom«.

  1. Imaš kakšen poseben dnevni ritual?

Ja. Zjutraj najprej objamem moje najdražje, zvečer pa se zopet stisnem k mojim zakladom. Vse ostalo kar je vmes je mešanica življenja in priložnosti, ki jih le ta ponuja.

Hvala Matej za tvoj čas. Na “tvoji” poti ti želim še veliko lepih in predvsem vrednih dejanj. Teh je bilo pri tebi že veliko in zaradi njih, kažeš ljudem pravo luč, ki nikoli ne ugasne!

GP

foto: Vir Matej Markovič