Lahko o zajtrku razmišljaš drugače?

Ura je 6 zjutraj, glava še na pol spi, z rokami kolovratimo okoli postelje, da poiščemo budilko na kateri stisnemo tisto dobro poznano funckijo »snozzzzzza«. Čez nekaj minut ponovno zazvoni in nato še enkrat, dokler ne pride trenutek, ko moramo na hitro vstati, se obleci, umiti zobe, še vedno na pol zaspani odpremo hladilnik, gledamo v njega….hmm, pa saj ni nič pametnega za pojesti. Odrežemo kos kruha, salamo, zbašem v usta in odhitim novemu dnevu naproti.

Zgodba je povsem vsakdanja, morda si se našel/a v njej, upam, seveda da se nisi. Kljub temu, zgodba govori o zajtrku in predvsem o času, ki bi si ga moral/a vzeti, pa naj si bo le 10 minut, da si v miru pripraviš zdrav zajtrk, ga tudi v miru poješ in šele na to, počasi odhitiš delu na sproti.

Čemu toliko polemik in predvsem, čemu toliko problemov o tako preprostem, vendar še kako pomembnem obroku?

Naj vam predstavim moje razmišljanje o zajtrku, ki te bo morda peljalo v nov način razmišljanja na podlagi katerega boš lahko sam sebi, vsak dan, pripravil zajtrk in v njem tudi užival.

Pa pojdimo po vrsti.

Poznamo glavna makro hranila in mikro hranila, s katerimi si na svoj način pripravljamo raznolike obroke. In ker je zajtrk eden od tistih obrokov, kateremu bi morali posvetiti več kvalitetnega časa in predvsem znanja, pojdimo še enkrat skozi osnovne znanja o tem, kaj so makro hranila in kakšno vlogo igrajo v naši prehrani.

Poznamo ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Vsako od hranil ima svojo vlogo v telesu. Žal, mnogo prevečkrat, pa so se glavne vloge hranil zaradi neznanja, že znašla na zatožni klopi krivcev, ki so vodili do raznolikih težav povezanih z zdravjem, preveliko telesno težo, srčno žilnimi boleznimi, skratka vsega tistega, česar s prehranjevanjem ne bi želeli doseči.

Obnovimo torej znanje, čemu so namenjena hranila:

Ogljikovi hidrati nam služijo kot vir energije. Beljakovine pomagajo pri razvoju in ohranjanju našega telesa in skoraj vsega tistega, kar telo sestavlja. Enako velja za maščobe, saj so pomembne z zgradbo in presnovo. Maščobe so nujna sestavina človeške prehrane. Nekaterih maščob telo samo ne more izdelovati in jih je zato potrebno v telo vnesti s kvalitetno prehrano.

Če bi znali izbirati kvalitetne oblike makro hranil, verjamem, da le ta, ne bi tolikokrat pristala na zatožni klopi.  In ker so makro hranila sestavni deli zajtrka, zaradi neznanja in pravilnega kombiniranja hranil, prevečkrat naj si bo zajtrku odpovemo oz. si pripravimo takšen zajtrk, s katerim svojemu telesu ne boste dodali vsega, kar naj bi potreboval za dobro delovanje.

Zgodba se tu nadaljuje………

Ker živimo hitro, se tudi vedno hitreje prehranjujemo. Nič drugače ni, ko skočimo iz postelje in že smo z mislimi pri vseh opravilih, ki nas čakajo. Misel gor ali dol. Telo je tisto, ki potrebuje hrano in to kvalitetno, da bo lahko mislilo in vam bo pomagalo lažje razmišljati, bolje delovati in dosegati boljše rezultate.

In ko ravno govorim o zajtrku. Veliko je govoric, da zajtrka dejansko ne potrebuješ. Še veliko več je takšnih, ki žal temu verjamejo.  Sam ne bom slekel koze, da bo volk sit, temveč vam bom raje zaupal svojo izkušnjo, ki jo imam z zajtrkom.

Star sem 34 let. Če dobro pomislim, mislim, da sem v vseh 34 letih mojega življenja, izpustil morda nekaj manj kot 100 zajtrkov. Številka 100 je majhna, če jo primerjam z številko 34 let.

Številka 100 v primerjavi z letom ali manj, pa pomeni veliko. In ravno tu bi se morali zamisliti.

Zakaj ne zajtrkujem? Mar nimam časa, znanja, sem preveč len, predolgo spim? Mojemu telesu zajtrk sploh ne paše?

Da bi ti lahko odgovoril na zastavljeno vprašanje, bi te moral bolje spoznati ali pa še raje bi ti ponudil nasvet, da dovoli samemu sebi se bolje spoznati in se uči iz spoznanja.

Spoznavanje, učenje, preizkušanje je ključno. Pa naj si gre za prehranjevanje ali pa kakšno drugo, morda še bolj pomembno področje. Tvoja izkušnja je tvoja izkušanja in le ona te bo vodila in ti pomagala bolje razumevati namen in pomen uživanja kakovostnejše oblike prehrane.

Zavedam se in vem, da je velikokrat zaradi preobilice dela, obveznosti, prehitrega tempa življenja, si težko vzeti čas in razmisliti, s čim bi nahranil svoje telo in ne svojih oči. Oči mnogokrat varajo in žal ne vedo, da tisto kar vidijo, ni ravno najbolj primerno za pogosto uživanje , čemur pogosto sledi še prenajedanje.

Spoznaj in vedi, da vsa tri makro hranila potrebuješ. Vedeti moraš le, kakšne vrste, kdaj in v kakšnih količinah. Če ga enkrat pri pripravi zajtrka usekaš mimo ni težav. Če ga usekaš 10x, 100x ali večkrat, pa bi bil že čas, da se začneš spraševati ali takšen način priprave zajtrka služi pravemu namenu, cilju, potrebam in željam, ki jih imaš.

In kdaj veš, kdaj ga sekaš mimo?

Predvsem takrat, ko rezultati ne bodo primerni! In glej ga, spet smo pri rezultatih. Res je, rezultat je tisto, čemur naj bi sledil. Vendar ne glej na rezultat, kot na obveznost. Raje kot to, glej na njega kot pot, na kateri se boš učil, ozaveščal samega sebe, ozaveščal druge. S tem boš naredil največ. Dobra ozaveščenost in znanje pa sta tista, ki se cenita.

Če dojameš področje zdravega načina življenja kot pot in ne kot proces doseganja rezultatov, verjemi, da ti bo priprava zajtrka postajala vedno lažja, vredna tvoje pozornosti, tvojega časa in uživanja v obroku.

Moj način razmišljanja ter moj način življenja me je pripeljal do tega, da vem, da zajtrk potrebujem, ker mi pomaga, da ostajam zbran, z visoko ravnjo energije, da lažje premagujem dnevne, tako fizične kot psihične napore, ter da ohranjam zdrav duh v zdravem telesu.

Razmišljaj o zajtrku na svoj način. Naj ti pomaga bolje razumeti telesne potrebe, potrebe fizične oblike telesa in konec koncev tudi potrebe užitkov, ki ti jih lahko zajtrk ponudi.

Vse ostalo, kar boš z zdravim zajtrkom dosegel/a je le še dodaten bonus, s katerim si boš odprl/a nova obzorja , da je morda zajtrk zate res edini čas v dnevu, ko bi se moral/a prepustiti, uživati in v miru pojesti, kar si kupil/a, posejal/a, spekel/a, skuhal/a ali pa enostavno zmešal/a v mešalniku.

Če ti priprava zajtrka povzroča težave, ali pa če res ne veš, kaj bi bilo primerno za potešitev telesnih potreb in poleg tega, še potreb oči, te vabim, da mi pišeš. Postavi mi vprašanje. Z veseljem ti odgovorim. Saj želim svoje izkušnje deliti s teboj in ti pomagati postati »boljši ti«.

Tvoje vprašanje pričakujem na gasper.predanic@gmail.com

Pa za hudiča, ugasni že enkrat funkcijo »snoz« in dvigni rit ter v miru ugrizni v zdrav zajtrk 🙂

Ps: kmalu lahko pričakuješ še nekaj uporabnih nasvetov za pripravo zajtrka.