Ko nošenje petk postane udobno počejte

Koristi od predstavljene vaje boste poleg tekačev imeli vsi, ki veliko stojite, hodite. V to skupino sodijo tudi lastnice nošenja petk.

Zadnjične mišice goleni – mečne in predvsem mišica solues je tista, ki zaradi prekomernih obremenitev postaja vedno bolj trda, nesproščena oz. neelastična.

Kot vemo, pa je neelastičnost  tkiva tista, ki mnogokrat vodi do nepotrebnih poškodb.  Kakšno je počutje, ko zapustite masažno mizo oz. morda pogosto izvajate trening gibljivosti? Verjetno bistveno drugačno od tega, ko ste napeti, trdi, vas vse boli, zateguje in omejuje?  In s predstavljeno vajo, s katero boste »dobro« obdelali področje mišice soleus je skoraj podobno temu, ko se zaupate rokam izkušenega maserja  🙂

Izvedba

ZAČETNI POLOŽAJ:

Z eno roko se primite okoli goleni, malce nad področjem tetive (leva slika). Palec iste roke rahlo pritisnite, kot je prikazano na sliki. Stopalo naj bo usmerjeno naprej.

Temu sledi močnejši stisk palca v mišico oz. na področje, kjer ste ga nastavili in kot je prikazano na sliki. S palcem pritiskajte in stopalo povlecite k sebi, kot je prikazano na spodnji sliki. Zadržite za nekaj sekund v položaju in med tem, še vedno stiskate palec v mišico. Naredite nekaj ponovitev, tako da zmanjšate pritisk palca, sprostite stopalo in ponovno pritisnete in stopalo povlecite k sebi.

Postopoma se premaknite cm višje in ponovite na enak način.

Učinek vaje je, da z njo sproščamo t.i. »trigger« točke. Če boste s pritiskom palca v mišico začutili bolečino, ki je plod stiska palca v njo je to tisto, kar želite doseči. Nikakor ne pritiskajte na tetivo, temveč samo na mišico!

Po zaključku izvedbe predstavljene vaje, vam bodo mišice goleni hvaležne 🙂