Izboljšanje eksplozivnosti v odrivu

Definicija eksplozivnosti pravi, da v najkrajšem možnem času proizvesti najhitrejšo silo gibanja ob predpostavki moči telesa.

Prvi faktor, ki govori v prid izboljšanja eksplozivnosti je primerno planiran trening moči, ki je v nadaljnjih fazah usmerjen v počasno/hitro ekscentrično in počasno/hitro koncentrično obremenitev.

Glavna naloga oblik pliometričnega treninga je izboljšati učinkovitost sile na nateg oz. v angleškem terminu »stretch shortening cylce«.

Plimetrične vaje delimo na tiste, ki zahtevajo hitro odzivnost/kontaktni čas s tlemi in tiste, pri kateri bo odzivnost daljša, a bo zaradi dodatne obremenitev bremena (uteži) telo izkoriščalo potrebno večjo silo za proizvodnjo gibanja.

Piramida grajenja atletske pripravljenosti se giblje med slednjimi faktorji

 • Maksimalna sila
 • Pospeševanje
 • Pliometrične vaje
 • Proizvodnja moči (power)
 • Proizvodnja/grajenje maximalne moči (max strength)
 • Hipotrofije mišic
 • Vzdržljivosti

Vaja za izboljšanje hitrega odziva sile na nateg je vaja, ki zahteva precejšno mero moči, koordinacije in usklajenosti gibanja. Z njeno izvedbo izboljšujemo (3) točko, ki jo opisujem v spodnjih alinejah.

Še ključna razlaga pri nadgradnji »sile na nateg«:

 

 1. Počasna odzivnost – predstavlja vaja skok na skrinjo (box jump)
  1. manj zanašanja na elastičen odziv mišično vezivnega tkiva
  2. daljši kontaktni čas
  3. večja sila proizvodnje
 2. Srednja odzivnost
  1. Večja potreba po elastični komponenti
  2. Hitrejši kontaktni čas
  3. Srednja sila proizvodnje
 3. Najhitrejša odzivnost – skoki čez ovire, vaja ki jo izvajam
  1. Maksimalna potreba po elastičnem odzivu
  2. Najkrajši kontaktni čas stika s tlemi
  3. Najmanjša sila proizvodnje

Omemba, ki ne sme biti pozabljena, da pri razvoju najhitrejše odzivnosti za razvoj »hitre sile na nateg« je potrebna zelo dobra tehnična izvedba atletskega gibanja. Saj pri takšnem gibanju želimo v čim krajšem možnem času proizvesti najhitrejši možni odziv, kar pa je tudi cilj hitrega športnika oz. atleta.

Za več informacij o atletskih načinih treninga in boljšemu športnemu performansu mi lahko pišete na info@gasper-predanic.com