Goran Dragić nikoli ni rekel: Tega pa ne bom naredil – intervju za siol.net

Gašper Predanič  je osebni trener, ki je lani skrbel za fizično pripravljenost Gorana Dragića. Evropsko prvenstvo v košarki je morda spremljal še bolj čustveno kot kateri drugi navijač. Gašper nam je zaupal njegove dragocene izkušnje, ki jih je pridobil pri sodelovanju z Goranom Dragićem.

Posnetek dela finalne tekme Slovenija-Srbija 🙂

Tudi sam je bil nekdaj športnik in se še toliko bolj zaveda, kaj vse mora športnik narediti, da se mu enkrat v življenju stvari poklopijo in da pride do vrhunskega rezultata.

Kako sta se z Goranom sploh spoznala?

Goran in Gašper sta se spoznala prek kampa Gorana Dragića, ki ga vsako leto organizirajo na Rogli. Od tam tudi izvira njuno poznejše sodelovanje. “Lani sva sodelovala tri ali štiri tedne. Bil sem njegova leva roka, kar se tiče njegove fizične pripravljenosti. Delala sva povsem na individualni osnovi, kar pomeni, da sem se tudi sam veliko njemu prilagajal,” nam je uvodoma povedal naš sogovornik.

Ni ga vozil v fitnes center, ampak je zbral povsem drugo okolje

Z Goranom sta imela na treningih poseben pristop, saj treningov nista opravljala v fitnes centru, ampak sta si izbrala povsem drugo okolje, kjer je imel lahko Dragić svoj mir. “Zdi se mi, da se je lahko na nek način tudi spočil, saj ni imel nekih dodatnih motečih dejavnikov. Kolikor vem, je imel tisto leto izjemno sezono. Ne bom rekel, da je moj doprinos največji … Že sam je omenil, da se je tisto poletje veliko posvetil telesni pripravi in eden od teh dejavnikov je tudi najino sodelovanje.”

Od Gorana Dragića se je veliko naučil

Med njima je bilo veliko pogovarjanja in prilagajanja in kot je rekel, bi bil neumen, če bi od njega vsak trenutek nekaj zahteval ali pričakoval. “Marljivost, delavnost, komunikacija in sproščenost so na treningu tiste stvari, ki pridejo same od sebe.”

Ko smo ga vprašali, ali je Goran Dragić na treningih marljiv in profesionalen, smo dobili kratek in jedrnat odgovor. “Nikoli ni rekel: ‘Tega pa ne bom naredil.’ Menim, da dober trener ve, kaj dober športnik potrebuje. Po drugi strani pa je dober trener tudi tisti, ki se zaveda, da ne ve vsega in da se lahko od dobrega športnika tudi kaj nauči. Goran Dragić je bil zagotovo oseba, od katerega sem se tudi jaz veliko naučil, da sem lahko razumel tisto, kar on dejansko potrebuje.”

Z eno besedo, noro!

Gašper je bil eden tistih, ki se je odločil, da si gre finale v Istanbul ogledat v živo. Sprva o tem sploh ni razmišljal, a zdelo se mu je prav, da podpre te fante, saj nikoli ne veš, kdaj bodo lahko spet prišli do takšnega uspeha.

“Z eno besedo, noro! Ne samo zaradi same evforije. Pritegnila me je zdrava tekmovalnost, ki je bila vidna tako med slovenskimi kot tudi med srbskimi košarkarji. Šlo je za dogodek, ki ga verjetno ne bi mogel režirati niti najboljši režiser.”

“Igor Kokoškov je človek na mestu”

Bil je eden tistih srečnežev, ki se je po tekmi srečal s slovensko ekipo. Kot nam je zaupal, že od prej pozna selektorja Igorja Kokoškova, o katerem govori z izbranimi besedami.

“Prvega, ki sem srečal, je bil Igor Kokoškov in ga tudi poznam že od prej. Z njim sem bil na zvezi med prvenstvom in mi je tudi zelo korektno odgovoril. Igorju se vidi, da je človek na mestu, ki ve in čuti, kako se takšnim stvarem streže. Povedala sva si le nekaj besed. Srečal sem tudi Gogija. Objel sem ga in mu rekel, naj uživa v tem trenutku. Bilo je namreč še tisoč navijačev poleg, tako da sem se umaknil.”

Tisoč negativnih kritik

On je eden tistih, ki meni, da smo Slovenci še vedno nevoščljiv narod in si drug drugemu pljuvamo v skledo. “Morda tudi v trenutku, ko nekomu nekaj uspe, se vedno najde oseba, ki lahko najde tisoč negativnih kritik. Reprezentanca je naredila veliko delo, morda se nekateri sploh ne zavedajo, kakšno delo. Na trgu jih je pričakalo 20 tisoč ljudi, ki verjamem, da so želeli biti tam. Vprašanje je, koliko od teh 20 tisoč ljudi jih bo podpiralo, ko reprezentanci ne bo šlo. Moje iskreno prepričanje je, da je prava oseba tista, ki je poleg, ko nekomu ne gre.”

“Spomnim se skupnega treninga z Gogijem na katerem je dejal: ‘Ko se igram, ostajam sproščen. Ko sem sproščen, bolje igram in ko dodam še srce, sem neustavljiv.'”

Avtor intervjuja: Boštjan Boh, siol.net (original intervju – klikni)