Glavne napake v tehniki teka

Razvoj pravilne in dobre tehnike teka

Tehnika teka velja za tisto, ki tekačem omogoča najbolj varen napredek v teku. Brez dobre tehnike teka se tekaški način gibanja odmika od tistega, ki bi tekaču omogočal boljši tek oz. tekaški korak.

V iskanju optimalnega razvoja tekaškega koraka je potrebno razumeti tek, vse njegove faze, tekaške napake in predvsem je potrebno razumeti biomehaniko tekaškega koraka. Pri teku je potrebno gledati celotno gibanje tekača. Med najbolj pogoste tekaške napake sodijo predolga izvedba korakov, tekov po petah in tudi tek po prstih. Neučinkovita uporaba zadnjičnih tekaških mišic in nepravilna uporaba nihal gibanja nog in rok, ki sta ključni dejavnik, da lahko tekač teče ekonomično, elastično in sproščeno.

Zakaj tečemo narobe?

Nepravilni in neučinkovit tekaški korak izhaja iz dejstva, da premalo pozornosti usmerjamo v razvoj razumevanja pravilne izvedbe tekaškega koraka. Moje večletne izkušnje učenja tehnika teka so me naučile, da tekači tečejo, ker (1), izvajajo predloge korake. S tem pristajajo na petni del stopala. (2) Njihova faza leta je predloga in posledično povzroča preveliko količino sil, ki jih tekač ne zmore dobro amortizirati in jih prenašati v bolj varen tekaški korak. (3) lastnost slabega teka izhaja iz gibanja, da pri teku stopamo pred seboj, namesto, da bi se naučili izkoriščati fazo leta, jo skrajšati in pristanek izvedli čim bližje težišča svojega telesa. (4) omembe vredna lastnost slabega teka izhaja zaradi nezmožnosti uporabe tekaških mišičnih skupin. Med te sodi zadnja veriga, (zadnjica, zadnje lože, mečne mišice, tetiva). Ko tekač prične z njihovo uporabo se tekaški korak izboljša, postane bolj varen, učinkovit in napreden.

Predavanje o teku

V live podcastu govorim in razlagam o vseh zgoraj naštetih dejavnikih, ki vplivajo na izboljšanje tekaškega koraka. Bistveno prevelika želja po nabiranju kilometrov brez dobrega tekaškega koraka je tista, ki lahko tekačem povzroča nemalo preglavic v smeri nastanka tekaških poškodb. V kolikor si želite izvedeti in pridobiti boljšo sliko tekaškega koraka in razumevanja napredka, ste vljudno vabljeni k ogledu predavanja o tekaških napakah, tehniki teka in tekaškemu napredku.

Vljudno vabljeni k ogledu zelo zanimivega in uporabnega predavanja o tekaških napakah, kjer boste prejeli veliko koristnih nasvetov, znanj in izkušenj, s katerim boste prišli do boljšega razumevanja biomehanike tekaškega koraka in posledično do boljšega tekaškega napredka.

V kolikor bi želeli izboljšati vaš tekaški korak, mi preko spletnega obrazca https://www.gasper-predanic.com/#kontakt pošljite vaše želje.

Gašper Predanič GP

https://www.facebook.com/GasperPredanicGP/