Dihanje po naporu

Dihanje po naporu za boljšo regeneracijo

Naloga dihanja ni samo dovajanje kisika, ki ga telo potrebuje za delovanje. Prepogosto smo navajeni zgolj in samo na to avtonomno funkcijo.

Ko pride do povečane potrebe po dihanju/ kisiku (npr. težji napor) se potreba po vdihu zviša, temu primerno lahko lažje ali pa tudi ne opravljamo športno aktivnost.  Odvisno tudi od telesne zmožnosti in pripravljenosti posameznika.

Naloga dihanja je več plastna. Je tako zelo pomembna, da bi se jo morali bolj zavedati in kakšne koristi nam lahko prinese. Če razmišljamo tako, da je dihanje avtonomna funkcija, na katero nimamo vpliva in je ne rabimo kontrolirati, potem se motimo.

Prvi korak k spremembi/dvigu/izboljšanju delovanja, regeneracije, počutja, fokusa je, da uporabimo fokus pri svojem dihanju.

Zakaj je dihanje res tako zelo pomembno?

En cikel, ki pomeni, vdih, zadrževanje vdiha, izdih, zadrževanje izdiha je cikel, kjer dihanje ves čas zavestno kontroliramo. S takšnim dihanjem vplivamo na:

  1. Živčni sistem / predvsem na tistega, ki je zelene barve (sprostitev, regeneracija, umirjenost)
  2. Regeneracijo
  3. Umirjenost
  4. Znižujemo/umiramo srčni pulz

Pri svojem delu opažam, da ima veliko ljudi (tako športnikov, kot povsem navadnih smrtnikov) velike težave z umirjenim dihanjem. Še posebej z fazo izdiha zraka. Čemu je tako? Ni nič čudnega, če pa smo ves čas naravnani v višje, boljše, močneje in vse to poteka v okolju stresorjev, ki telo in živčni sistem dražijo, da lahko telo dobro deluje.

Telo je večkrat potrebno usmerit tudi v t.i. »recovery« fazo.

To lahko dosežemo z zavestnim dihanjem.

V posnetku vam prikazujem način dihanja, ki po koncu športne aktivnosti izvaja večina trenirancev, s katerimi sodelujem.

Primer je prikazan za tempo dihanja 5s vdih, 5s zadrževanje, 5s izdih, 5s zadrževanje. (v posnetku sem naredil napako pri hitrosti vdiha, pa kljub temu, mislim, da je jasen prikazan pomen) ?

Kot zanimivost. Ko se pripravljam na potop v globino, se vsaj 5 minut osredotočam na res dolgi in umirjen izdih in zelo kratek vdih. S takšnim načinom umirjam pulz, ki je zelo pomemben del umirjenosti pri potopu.

Prikazan način dihanja v posnetku pa ne priporočam samo športnikom, temveč, vsem, ki si želijo postati bolj mirni, zbrani in ne nazadnje tudi bolj miselno zdravi.

Uspešno delo ti želim

V kolikor si tekač ali tekačica? In si želiš boljšega športnega performansa, manj poškodb in boljše teči, te vabim, da se mi pridružiš v ON LINE programu, ki sem ga pripravil samo za tekače. Več o programu najdeš na https://online.gasper-predanic.com/