Čemu se je prehranjevati »zdravo« tako zelo težko?

Uživanje prehrane nam predstavlja različne potrebe. Med primarnimi potrebami prehranjevanja gre seveda za preživetje. Zato se je potrebno vprašati – kakšno preživetje? Lahko s preprostimi koraki spremenim svoj način razmišljanja in dojemanja pomena prehrane? Cilj prehranjevanja ni zgolj suhoparno preživetje – temveč je veliko več od tega! Uživanje raznolike ali raznovrstne? prehrane, namreč pripomore k boljšemu zdravju, počutju in nudi podporo delovanja imunskega sistema. Skratka, s tovrstnim načinom ti bo telo hvaležno, ker znaš skrbeti za njega! 

Med sekundarne funkcije pa sodijo vse tiste, ki so odvisne od tvojih ciljev, želja ter potreb. Takšnih potreb je veliko. Najbolj iskana potreba v zadnjem času je vsekakor izguba telesne teže, bitka z odvečnimi kilogrami. Prav tako ne smemo mimo potreb povezanih z pridobivanjem mišične mase (da te potolažim – nikar se ne boj mišic – jih je kar težko dobiti, še lažje pa izgubiti). In nazadnje so tu še potrebe, ki jih, v primeru intenzivne športne aktivnosti ne smeš prezreti, saj si v nasprotnem primeru narediš več škode, kot koristi.

In stvari, ki v življenju najbolj delujejo, so preproste stvari in popolnoma nič drugače ni pri prehrani!

  1. 90% – 10%

Številka 90 predstavlja tvoje navade in ker ravno govorim o prehranjevanju, če bo 90 odstotkov tvojih navad takšnih, da boš z njimi svojemu telesu koristila in ne škodovala, potem ni bojazni, če v preostalih 10 odstotkov stlačiš vrečko čipsa, čokolado, burek ali 5 kepic sladoleda! Če je zgodba obratna, potem pa mislim, da je čas, da se zazreš v svoje prehranjevalne navade in iz njih izločiš vse tisto, kar na dolgi rok tvojemu telesu škoduje.

  1. Ne kompliciraj – bodi preprosta, ostani preprosta in izbiraj preproste jedi!

Mnogokrat za dosego prevelikih želja, potreb, ciljev začnemo komplicirati in iskati na tisoče možnih rešitev, ki bi te (ponavadi) po čim lažji in krajši poti pripeljale do cilja.  Bodi preprosta, sproščena in sledi enostavnosti. Prehranjevanje je enostavno – vse tisto, kar ga dela zakompliciranega je žal nori svet v katerem živimo in kateri pritiska nate in te sili, da uživaš hitro in nekakovostno prehrano. Žalostna resnica je namreč, da se  ekonomski svet proizvodnje prehrane vrti veliko hitreje kot si sama lahko misliš! Da (p)ostaneš preprosta, poglej okoli sebe in se vprašaj zelo pomembno vprašanje – koliko časa in skozi kakšne postopke je hrana, ki jo ravnokar uživam potrebovala, da je za moj okus postala užitna?

  1. Voda – navadna, brez okusa, preprosto samo voda !

Dobra hidriranost organizma naj se začne že zjutraj. Z njo nadaljuj cel dan in končaj z njo, šele ko zaspiš. Če se na tvojem dnevnem urniku pojavi še športna aktivnost, pa seveda ne pozabi doliti še dodatnih nekaj dcl vode! Vodi, tej preprosti tekočini se lahko zahvališ, da ne ostajaš žejna! Če pa je žeja že prisotna, pa vedi, da telo potrebuje vodo! Torej, odžejaj se z vodo! Na srečo jo imamo še precej!

  1. Če te bolijo mišice in te daje utrujenost, potem…

V takšnih primerih si očitno naredila nekaj težjega kot po navadi. Lahko si odtekla večje število kilometrov, morda v fitnesu dvignila večje število ponovitev uteži ali pa te je le doletela spomladanska utrujenost. Karkoli od tega pač je, vedi, da za tvoje mišice in tudi za tvojo utrujenost, lahko poskrbijo skrbno izbrane beljakovine. In ker beljakovine sodijo med najbolj pomembna hranila v našem telesu, se njihov primanjkljaj zelo hitro pozna! Če posebej takrat, ko je tvoja aktivnost, pa naj si bo psihična ali fizična, na večjem nivoju. Zato izbiraj takšne vrste beljakovin, ki se sovpadajo z tvojimi željami in potrebami. Grški jogurt, skuta, ribe, jajca, oreški, mesni viri (puranje, piščančje meso) leča, fižol, kvinoja, čičerika – izbira je velika – vendar, ker ne vem ali si veganka, vegetarijanka ali vsejeda, sem navedel nekaj raznolikih primerov.  Karkoli pač si – z njihovim vnosom ne rabiš pretiravati, dovolj bo že, če boš poskrbela, da bo vsak obrok vseboval tudi beljakovine. In če je obrokov 5, naj bo toliko tudi beljakovinskih virov.

  1. Če se že pregrešiš, potem popij zeleni čaj

Zeleni čaj, ne le da vsebuje veliko zdravju koristnih sestavin, ki pomagajo pri delovanju imunskega sistema, čiščenju telesa, boljši koncentraciji, budnosti in vsesplošnemu počutju. Zeleni čaj tudi pospešuje delovanje metabolizma ter pomaga pri hitrejši presnovi hrane. Poleg tega ne smem pozabiti omeniti, da je uživanje zelenega čaja koristno pri uravnavanju sladkorja v krvi. In ravno krvni sladkor je tisti, ki ga lahko uravnamo z uživanjem kvalitetnih živil. In če se že moraš tu in tam pregrešiti, ne imej slabe vesti, pripravi si zeleni čaj, si vzemi čas in uživaj v njem!

  1. Hiter ritem in pomembnost dihanja – dva pojma, ki ne sodita skupaj!

Hitremu ritmu življenja se je težko upreti. Ker pa živimo hitro, se temu primerno tudi prehranjujemo, iščemo hitre poti do sprememb, izbiramo bližnjice.  Tako se rado zgodi, da ti vpetost v prehitri vsakdan mnogokrat vzame še kako potrebno voljo, ki jo potrebuješ, da ostaneš zvesta svojim ciljem, željam in potrebam. Vendar na srečo lahko uporabiš svoje dihanje, ki ti bo pomagalo, da se bo hiter ritem življenja začel umirjati in v katerem boš lahko večkrat začutila samo sebe, svoje želje, svoje potrebe predvsem pa svoj lasten dih, tišino in ljubezen.

Večkrat dnevno se ustavi, umiri svoje misli, zadihaj globoko in poslušaj svojo mirnost dihanja.  Dihanje je vir življenja in z njegovo pomočjo bodo vse aktivnosti izpeljane veliko bolj mirno, zavestno in brez nepotrebnih skrbi. Z večjo mirnostjo pa boš postajala tudi veliko bolj odločna, samozavestna in predana svojim ciljem. In ravno omenjene lastnosti ti bodo pomagale, da živeti zdravo ne bo le cilj, temveč tvoja pot!

Prehranjevati se zdravo ni težko, saj gre pri tem le za tvojo izbiro, kaj telesu prijaznega boš dnevno vnašala v telo. Podobno bi lahko rekel za športno aktivnost, pri kateri imaš vedno možnost izbire. Če ti pri tem manjka motivacije oz. ne veš, kako bi se športne aktivnosti lotila – potem klikni tukaj. Morda se celo zgodi, da bo športna aktivnost tista, ki ti bo pomagala spremeniti tvoj način življenja tako, da boš nad samo seboj čisto presenečena.

GP