Bolečine v kolenu pri teku

Vsi tisti, ki tečete ste se verjetno pri teku že srečali z različnimi poškodbami, ki so vam onemogočale nadaljevanje s tekom. Poškodb pri teku je veliko. Med najbolj pogoste sodijo poškodbe zvinov gležanja, vnetje tetive, poškodb stopal, vnetje stopalnega loka, mišičnih natrganin, tekaškega kolena, bolečin v kolku in bolečin v ledvenem delu.

Tudi sam sem imel v svoji atletski karieri veliko poškodb. Vem, da nobena poškodba ni prijetna. Velikokrat pozabljamo, da do poškodbe lahko pride naj si bo zaradi manjše pazljivosti pri teku, slabe gibalne kontrole, slabe tehnike teka, prevelike želje po prehitrem napredku, pretiravanju v treningu in tudi zaradi nerazumevanja pomena pravilnega procesa treninga.

Pravilni proces treninga pomeni, da razumemo zakaj so osnove sodijo med kjučne dele tekaškega napredka. Ko govorim o osnovah, imam v mislih predvsem način razmišljanja, ki tekačem pomagam izboljševati tehniko teka s pomočjo izvedbe (1) treninga moči, (2) uporabe preventivnih vaj, (3) izbora vrste podlage za tek, (3) razumevanja tekaškega koraka ter (4), razumevanja postopne obremenitve pri treningu.

V kolikor ne upoštevamo vseh naštetih dejavnikov, ki nam bi lahko pomagali pri boljšem tekaškem koraku oz. nam bi pomagali boljše teči, se lahko pričnejo pojavaljati poškodbe. Zelo pogosto se zgodi, da tekači tarnajo nad bolečinami v kolenu. Iščejo vzroke za njen nastanek povsem na napačnih mestih. Sam pravim, da koleno lahko nasrka zaradi slabega delovanja gležanja, kolka. Slabe stabilnosti telesnega jedra. Slabe mišične razvitosti zadnjičnih mišic oz. tudi zaradi skrajšanih prednjih mišic.

Bolečine v kolenu pri teku

Bolečine v kolenu so pogosta težava tekačev. Razlogov zakaj se bolečine pojavijo je veliko. Potrebno je vstaviti bolečino v kontekst gibanja, razumeti gibalni sistem tekača. Šele takrat lahko pričnemo razumevati globlji pomen vzrokov nastanka bolečin v kolenu.

Bolečin v kolenu poznamo več vrst

Vse od vnetja patelarnega ligamenta (skakalno koleno), iliotibalneaga sindroma, poškodbe notranjega meniskusa (vzrok nepravilno razvita mišična struktura stegneskih/zadnjičnih mišic + mobilnost/stabilnost kolka + stabilnost/nestabilnost medenice.

Če nas na boli v kolenu, še ne pomeni, da se vzrok za bolečino skriva točno na tem mestu, lahko so krivci na primer ob kolenske mišice, stabilizatorji trupa, lahko je težava tudi v stopalu, šibki zadnjični mišici, nepravem sorazmerju razvitosti prednjih/zadnjih stegenskih mišic.

Pri teku prihaja do velikih obremenitev

Naj poudarim, da pri teku prihaja do velikih obremenitev na sklepne površine. V koliko tekač ali tekačica nimata (1) dobre tehnike teka, (2) dobre razvitosti mišično, vezivnega tkiva, (3) dobre stabilnosti + (4) primerne mobilnosti ter nazadnje (5) primerne obutve, lahko prihaja do težav pri teku. Nazadnje moram poudariti, da pri teku zaradi velikih sil nastaja velike obremenitve tudi na področja kolkov, gležnjev, ledvenega dela. Velike obremenitve pri teku nastajajo tudi zaradi prevelike količine izvedenih treningov teka, vrste podlage, hitrosti teka, dolžine korakov, tehnike teka.

V videu predstavljam moj pogled morebitnih vzrokov zakaj prične boleti kolenu pri teku?

  1. Tek je enonožno gibanje
  2. Slaba tehnika teka ne pomaga kolenu
  3. Trening moči v smislu pametnega napredka je ključen
  4. Razumevanje mobilnosti/stabilnosti
  5. Učenje pozicije telesnega jedra – medenica – prsni koš.
  6. Razumevanje pomena krepitve zadnjice

Skratka zelo uporaben video, ki vam bo pomagal boljše razumeti zakaj koleno trpi in kaj lahko sami naredite pri tem, da boste tekli boljše z manj bolečinami.

Si želite napredka v teku?

Imeti manj bolečin v kolenu, potem je nujno, da v svoj trenažni proces uvedete izvedbo treningov za razvoj močnejših mišic.

Zato vas vabim v 12 tedenski ON LINE PROGRAM TEKAČ, ki vam bo pomagal, da boste imeli manj bolečin, si zgradili močnejše mišice, imeli boljšo vzdržljivost, stabilnost in kontrolo v gibanju.

Kliknite na spodnjo povezavo in si zagotovite mesto v programu :

https://online.gasper-predanic.com/

V programu trenira z menoj že več, kot 500 tekačev in tekačic, ki razumejo, da je za dober tek, pomemben pravilni trenažni pristop.

Tekaški napredek se zgodi, ko v svoj trenažni proces vključimo osnove o katerih sem govoril v zgornjih vrsticah.

Ker si želim, da boste dobro napredovali, vas vabim tudi k ogledu 20 vaj tekaške abecede, ki vam bodo pomagale pri boljšem napredku gibanja v teku.

20 atletskih vaj za športnike in tekače za boljši napredek v teku


Tek je užitek. Še večji užitek postane, ko nas nič ne boli. A kot sem omenil. Vsaka bolečina je izkušnja, ki jo je potrebno razumeti in se od nje tudi učiti.  Atletski način razmišljanja gre v smeri, ko si dovolimo videti širšo sliko.

Moje poslanstvo glede teka je preprosto. Čim večjemu številu tekačev in tekačic zagotoviti koristno znanje, informacije, s katerimi bodo lahko sami postajali boljši pri svojem teku.

GP