Analiza tehnike teka stranke

Objavljam analizo tehnike teka, ki sem jo izvedel s stranko, pred pričetkom najinega sodelovanja. Pri analizi so napisani komentarji na podlagi testov, ki sem jih opravil in na podlagi video posnetka.

S takšnim postopkom je napredek pri tehniki teka veliko hitrejši. Kajti, ni dovolj samo vpogled v tehniko teka. Potrebno je pogledati vse, kar  zavira izvedbo tekaškega koraka in kar je potrebno pričeti odpravljati, da bo tekaški korak postajal učinkovitejši in varnejši.

In kot sam pravim, je tek potrebno razumeti, šele ko ga razumeš, tek postane pravi užitek.

S stranko sva samo v enem treningu popravila nekaj bistvenih napak, ki so ji onemogočale, da bi lahko tekla bolj učinkovito, z manj energije in  bolj varno.

  1. Položaj telesa v gibanju
    1. Premajhna nagnjenost v smeri naprej
    2. Položaj račke – boki ostajajo nizki in za seboj! Boki morajo biti med tekom v višjem položaju. Pri teku se vse začne in konča v bočnem delu!
  2. Ko pristaneš na nogo – se lepo vidi, da je noga pokrčena – vidi se, da je kot med stegnenico in golenico prevelik. To pa zato, ker z nogo pristaneš izven svojega težišča in ker imaš preslabo stabilizacijo trupa in premalo okrepljene zadnjične mišice, ki so ključnega pomena pri teku! Dejansko počepneš, ko teža celega telesa pristane na odrivno nogo. Pri teku moraš razmišljati tako, da je odrivna noga čim manj obremenjena! Ko bo, jo boš lahko uporabil in ti bo omogočila lepši in bolj učinkovit tekaški korak.
  3. Postavitev noge preveč pred seboj – pristanek noge mora biti med tekom izveden čim bližje stični točki, pri kateri je noga manj obremenjena in posledično lahko izvedeš lepši tekaški korak.
  4. Prevelika faza odriva izvedena vertikalno namesto horizontalno. Pri teku mora biti gibanje usmerjeno naprej. Vsaka nepotrebna izguba energije, zmanjšuje učinkovitost tekaškega koraka. Pri tebi se vidi, da odrineš preveč v zrak. To pa zato, ker 1. Si izven svojega težišča. 2. Preslaba aktivacija odriva od tal , še posebej v točki, ko bi to moral narediti. To pa je takrat, kot si pod seboj. Tam se začne odriv. Tvoj odriv se dejansko šele začne, ko imaš nogo za seboj, zato tudi nimaš druge možnosti, kot samo to, da odrineš v zrak in ne naprej. Ker dejansko padeš na nogo in ker ne uporabiš elastične sile odboja, ki bi jo lahko uporabim v primeru močnejših zadnjičnih mišic in večje uporabnosti stopala se dogaja ravno to, o čem govorim.
  5. In ker odriv začneš za seboj in ne pod seboj, se lepo vidi, da noga, ko zapusti stik s tlemi, sicer zaniha, kar je pri tekaškem koraku pomembno, vendar ko zaniha, je sila vzvod, ki nastane med stegnenico in golenico prevelika. Tvoja noga, ko zapusti stik s tlemi porabi predolgo pot, da ponovno postane odrivna noga. Faza med tem ko noga postaja odrivan noga se imenuje zamašna noga. Cilj pravilne tehnike teka, da je zamašna noga izvedena sproščeno. Sproščenost zamašne noge pa ti omogoča njej hitrejši prenos v smeri naprej. In ker je zamašna noga hitrejša, porabiš manj energije, torej si ponovno bolj učinkovit.
  6. Omenil sem, da so pri teku boki ključnega pomena! Nič drugače ni z uporabnostjo stopal. Ki ti omogočajo absorbiranje sil in elastičnost izvedbe tekaškega koraka. Kljub temu, da vse narediš pravilno in ne uporabljaš stopal, se vsa sila, ki jo med tekom izvajaš v fazi odriva povsem uniči. Tek je elastičnost! Brez elastičnosti ni teka! Je zgolj ustavljanje ter zabijanje koraka v tla. Če slediš temu, da boš bolj učinkovit tudi v stopalih, bo situacija povsem drugačna. Kajti ravno z njimi boš zaključil izvedbo pravilnega in učinkovitega odriva!

Si želiš analizo tvojega tekaškega korak tudi ti? Ne veš, če tečeš pravilno? Potem te vabim, da mi pišeš na gasper.predanic@gmail.com oz. me pokličeš na 041-874-616. Verjamem, da lahko tudi tebi izboljšam tekaški korak, kot sem ga izboljšal že veliki večini 🙂

Gašper Predanič GP