5 osnovnih vaj za uvod v tek

Z izvajanjem tekaških vaj se učimo pravilne izvedbe tekaško gibalnih vzorcev.

Tako kot pri vsaki stvari, katere se želimo dobro naučiti in avtomatizirati, je enako pri izvedbi tekaških vaj. Bolj redna in pogosta, kot bo njihova uporaba, hitrejši bo napredek in manj truda boste potrebovali pri izvedbi tekaškega koraka. Pri njihovi izvedbi ne hitite. Pred vsakim tekaškim treningom svetujem, da se najprej dobro ogrejete, si vzamete 10 minut časa, izvedite vaje in šele na to pričnite s treningom.

Prav tako je smiselno, da vsaj 1x tedensko izvajate trening tehnike teka, katerega sestavni deli naj bodo predstavljene tekaške vaje.

Naj ob tem omenil, da sem v svoji letni atletski karieri tekaške vaje izvajal na vsakem treningu. Na začetku so se mi vaje zdele povsem neuporabne, sedaj vidim, da so imele svoj namen. In eden od namenov, je tudi ta, da vam lahko podajam znanje in izkušnje, kaj vse je potrebno, če si želimo varnega tekaškega koraka in napredka.

Pri njihovi izvedbi ne razmišljate, kako zelo težke so in kako nimajo učinka. Temveč se skušajte z njimi igrati, poslušati svoje telo ter občutiti, kaj vse se bo začelo spreminjati v teku, ko boste tekaške vaje res začeli redno izvajati.

Tek je igra in naj tako tudi ostane!

V primeru vprašanj, vas vabim, da mi pišete na gasper.predanic@gmail.com. Prav tako me najdete na FB strani GasperPredanicGP.

Oblilo užitkov vam želim,

GP