18 ogrevalnih vaj za športnike

Ogrevanje pred športno aktivnostjo je ključnega pomena, ki zmanjša možnost poškodb in obenem izboljša kakovost izvedbe športne aktivnosti.

Z dobrim ogrevanjem morajo športniki poskrbeti za dvig gibalnih kvalitet, s katerimi vplivajo na boljši športni performans.

Kako se torej dobro ogreti in pripraviti na športno aktivnost?

Dobro ogrevanje je sestavljeno iz delov, ki športniku izboljšujejo mobilnost, tudi stabilnost in predvsem izboljša kakovost delovanja mišično – vezivnega tkiva.

Ogrevanje pred športno aktivnostjo je nujno potrebno in sodi med ključne dele športnikovega napredka. Mnogo športnikov se srečuje z različnimi omejitvami, ki izhajajo iz nemobilnih delov na telesu. V to skupino sodijo sklepne strukture vezane na delovanje bokov, kolen, gležnjev ramenskega obroča in prsnega koša.

Primerna mobilnost naštetih delov je tista v katero morajo športniki vložiti potreben trud, da jo ohranjajo na dobrem nivoju delovanja.

Za koga so vaje za ogrevanje primerne?

Primerne so za vrhunske in rekreativne športnike. Če tečete, igrate nogomet, košarko, tenis, rokomet, hokej ali odbojko, potem je skoraj nujno, da pričnete z izvedbo vaj, ki vam jih predstavljam. Učinkovitost, ki jih ponujajo je res velika. Zato namenite 10 do 15 min časa pred vsakim treningom za njihovo izvedbo. Pri  izvedbi vaj ne hitite. Pozornost usmerite v dobro izvedbo in si pri tem pomagajte s dihanjem. Med izvedbo ne zadržujemo diha. Raztegu sledi izdih, ki naj bo kontroliran in umirjen.

Uspešno delo vam želim!