10 najbolj pogostih napak, ki vodijo do nasičenosti s treningom

Nasičenost s treningom je čedalje bolj pogost pojav, ki prizadene marsikoga, še posebej pa tiste, ki si prehitevajo napredek, iščejo bližnjice in si si predvsem ne želijo ali pa nočejo poslušati samega sebe.

Da ne bo pomote – tudi sam sem velikokrat bil v tej »črni« luknji, ko mi je zmanjkalo motivacije, mi začelo primanjkovati volje, želje po napredku, po stalnem boju s  samim seboj in pregovarjanju, raje danes in ne jutri.

Pa je tako prav?

V šport sem vpet že od malih nog. Točnega števila športnih aktivnosti, treningov ne vem. Vem le, da je ta številka že prerasla število 10.000. In kot pravijo, narediti moraš vsaj 10.000 ponovitev, da postaneš dober v nečem, si zato želim napisati nekaj najbolj pogostih napak, ki so me naučile lažjega plutja skozi razburkano življenje 🙂

  1. ZAKAJ počnem to kar počnem – vprašanje, ki sem si ga premalokrat zastavil. Ko sem si iskreno odgovarjal ZAKAJ, sem vedel, česa si ne želim. Tako je veliko nepotrebnih »aktivnosti« odpadlo stran!
  2. MOTIVACIJA je vse? Ni res – motivacija je veliko. Vendar pa, ali je boljša motivacija iz zmedene glave ali glave pravega razmišljanja – v tem je bistvena razlika.
  3. Premalo časa za NAPREDEK. Napredek potrebuje svoj čas. Včasih traja en dan, teden dni, celo leto in celo življenje. Pomembno je, da napredek začutite. Za nekoga je napredek dvig večjega števila kilogramov, spet za tretjega pa je napredek, da lahko brez težav odnese vrečke iz trgovine. Za napredek je pomembno, da začutite in vidite. Ko ga boste, boste videli, da ste na pravi poti.
  4. IZPUŠČANJE TRENINGOV – naj vas potolažim, s tem ni povsem nič narobe. Če izpustite trening zaradi slabšega počutja, slabe volje, obilice dela in greste namesto njega raje na pol urni sprehod, da umirite misli, je to tisto, kar iščete v treningu. Pomembna je aktivnost – biti aktiven je smisel tvoje poti. In aktivnost je tudi sprehod skozi naravo, ko si sam s seboj, brez motečih dejavnikov.
  5. Z GLAVO skozi ZID – prepreke, problemi, stres so dejavniki, ki nas lahko veliko naučijo. Vendar je potrebno vedeti, da ima ZID svojo višini in trdoto. Odvisno pa je od vas, da se naučite, kako ga s čim manj napakami preskočiti.
  6. ENOLIČNOST – v treningu hitro pride do prenasičenosti s početjem ves čas enakih oblik gibanja. Veselje do novega se zgodi, ko si boste dovoli »novo« tudi spoznati. Novosti so dobrodošle, vendar se zavedajte, da ni potrebe po kompliciranju.
  7. PREVEČ informacij naredi fokus za zmedeno čebelo! Živimo v času, ko so informacije lahko dostopne. Veliko je dnevnih novosti, kako bi morali, kako nekaj ni prav, kako si s tem škodujete in kako bi morali drugače početi. Če izhajate iz zaupanja v same sebe, ljubezni in čutenja, da ste mirni, potem veliko informacij hitro odpade. In ostanejo tiste, ki vam bodo pomagale, da bo vaša aktivnost iz dneva v dan pridobivala na smislu in kakovosti.
  8. Trening MOČI je zelo pomemben. Prepričanje, da si z njem škodujete je napačno. V razmislek – moč so mišice in telo, ki ima več mišic kot maščobe vam bo nudilo pravo okolje za dobro počutje in delovanje. In ne pozabite – mišice je težko dobiti in veliko hitreje izgubiti. S starostjo je vse skupaj še hitrejše.
  9. SPANJE je zakon! V spanju rastemo in se regeneriamo. Premalo spanja ubija možnost za razvoj potencialov.
  10. Uporaba DALJNOGLEDA – gre za prispodobo, ki naj vam pomaga gledati naprej v leta 30, 40,50,60+. Kajti vse tisto dobrega/uporabnega/kakovostnega, kar boste počeli danes/jutri bo pripomoglo, k temu, da boste tudi pri 80 letih brez težav zatekli, odnesli drva, zamenjali gumo na avtu ali pa vnučku zavezali superge. In, ker smo ljudje narejeni za aktivnost je povsem na vas, da si najdete takšno aktivnost, s katero se boste učili, tudi delali napake in se znali pravilno odločiti, ko bo jezna glava rekla, dej pojdi na trening, pa čeprav veš, da si prejšnjo noč spal samo 3 ure.