Prihaja čas prehladov – vaše glavno orožje – IMUNSKI SISTEM

Ob besedi imunski sistem, nas veliko pomisli na vse mogoče. Vse od zdravja, vitaminov, prehrane, prehladov, odpornosti, telesne vročine, slabega počutja, ležanja v postelji in še bi lahko naštevali.  Od vseh naštetih besed, so vam verjetno najljubše tiste pozitivne,  »zdrave besede«, ki vašemu telesu dajejo moč in energijo.

Ker prihaja sezona obolenj in prehladov, si ne smemo dovoliti, da bi obležali v postelji.

Naš človeški organizem namreč dnevno ogrožajo različne tuje snovi ali organizmi, ki povzročajo bolezni. In  ravno obrambna sposobnost organizma je odvisna od njegovega imunskega sistema, ki prepoznava in uničuje telesu škodljive snovi.

Ljudje se premalo zavedamo pomena imunskega sistema. Veliko jih verjetno ne ve, kaj je imunski sistem in kakšno vlogo opravlja. Delovanja imunskega sistema v splošnem ne čutimo. Čutimo pa lahko njegove posledice, ko le ta nepravilno deluje.

Imunski sistem je kot ščit, ki nas dnevno varuje. Verjetno ste že vsi slišali za dve besedi, prosti radikali in antioksidanti. No ti dve besedi, sta si v samem delovanju na telo,  še kako nasprotujoči. Prosti radikali uničujejo naše celice v telesu na način, ki nam lahko škoduje. Na drugi strani pa nas antioksidanti varujejo pred napadi prostih radikalov. Torej, prosti radikali so kot sovražniki, antioksidanti pa kot obramba.

Najlaže si boste predstavljali delovanje prostih radikalov, če si zamislite, da postavite žebelj na dež in ga čez nekaj časa vzamete iz njega. Na žeblju se je pojavila rja. In enako se dogaja pri telesu. Več kot  je rje, slabše je.

Da bi vaše telo dobilo čim več antioksidantov, bi se morali držati nekaterih zlatih načel, ki veljajo pri zdravem načinu življenja. Večina antioksidantov se nahaja v zdravi prehrani, ki bi praviloma morala biti sestavljena iz čim večjega deleža sadja, zelenjave in med drugimi tudi zelenega čaja. Glavni vitamini, ki igrajo vlogo antioksidantov so vitamin A, E, C, D, K in vitamini B kompleksa.

Kako delujejo vitamini: Če si predstavljate telo kot avtomobilski stroj in svečke kot za vžig, potem vam ne bo težko razumeti delovanja vitaminov na naše telo.

Vsak od vitaminov ima seveda drugačno vlogo v telesu. Vendar kaj hitro se pokaže pomanjkanje le enega vitamina in že lahko nastopi neravnovesje v telesu.

Edina vitamina, ki ju ne dobimo izključno z hrano, sta D in K, ki ju ustvarja naše telo samo.

Zanimivo je tudi vedeti, da največ antioksidantov telo proizvede s pomočjo vitamina C ter E.  Zato je njihov vnos resnično pomemben.

Za obrambo proti prehladu, gripi ima največji vpliv na obrambo sam Vitamin C, ki se nahaja v pomarančah, limonah, jagodah, grenivkah, jabolku, brokoliju, ohrovt, papriki……

Seveda je potrebno pri jemanju vitamina C biti pozoren na sam dnevni vnos. Še na znanje, koliko vitamina C, se dnevno lahko uniči v telesu »če pokadite eno cigareto, ga v telesu uničite več kot 60mg« Je potrebno še kaj dodati?

Nič manj pomembni niso vitamini iz skupine B. Telo jih potrebuje za preskrbo z energijo, presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin ter pri zagotavljanju normalnega delovanja živčevja.  Večina vitaminov B se nahajajo v polnozrnatih testeninah, ovsenih kosmičih, jajčnem rumenjaku, v  večini zelenjave, arašidih,  ovsu, ribi, banani, jogurtu, govedini in še bi lahko naštevali.

Pa še nekaj za vse, ki ste ljubitelji čaja.  Sama beseda čaj ima lahko že pozitivni učinek na počutje in zdravje. Že stoletja je čaj človekova priljubljena pijača. Zeliščni, sadni, zeleni ali pravi, vedno je ravno tisto, kar potrebujemo za boljše razpoloženje.

Veliko nas je verjetno že slišalo in tudi poskusilo pijačo nesmrtnosti – zeleni čaj? Zeleni čajev je veliko vrst. Skupno vsem vrstam je, da so se uveljavile kot zelo učinkoviti antioksidanti. Saj sestavine (polifenoli), ki jih zeleni čaj vsebuje, zelo pripomorejo k krepitvi imunskega sistema. Ob vsem tem pa zeleni čaj vpliva na budnost, ker seveda vsebuje kofein.

Skrb za imunski sistem naj bo vedno na prvem mestu. Res je, da nam včasih primanjkuje časa, vendar že, če se boste držali zgoraj naštetih »pravil« boste zase in za svoje zdravje naredili veliko.