Položaj račke pri teku – najbolj pogosta napaka tekačev!

Pri teku gre za celovitost gibanja. In vsak gibalni element, prispeva k njegovi izvedbi.

Če so gibalni deli usklajeni, potem lahko govorimo o varni izvedbi tekaškega koraka. V kolikor ne, potem nastopi obratna zgodba. Soočati se lahko začnemo s poškodbami, z vse težjim napredovanjem in obenem lahko začnemo dvomiti vase, ali je moje telo sploh primerno za tek.

In ravno o tem delu, ki je za pravilno izvedbo tekaškega koraka zelo pomemben, želim deliti nekaj mojih izkušenj in pogledov, ki sem jih nabiral v času treniranja atletike.  

Pristop, ki ga uporabljam pri sodelovanju z vadečimi je preprost. Pozorno jih spremljam, opazujem njihovo gibanje, ali je sproščeno, trdo, usklajeno. Podobno velja z opazovanjem izraza na obrazu, sproščenosti ramenskega dela, gibanja rok, položaja bokov, pristanka stopala, odriva.

Skratka, res pozorno spremljam dogajanje, želim videti in hkrati razumeti njihovo gibanje, omejitve, ki jih imajo. Ko razumem, poiščem pot, da lahko prenesem svoje znanje na način, da ga razumejo in začnejo delati spremembe v smeri boljše tehnike teka.

Učenje teka je nikoli končani proces. Tek je igra, bolj kot se igraš, lažji postaja in bolj lahko uživaš v njem.

Če nekaj počneš in še ne veš, da to kar počneš, delaš narobe, potem je potrebno tisto, kar delaš narobe ozavestiti, razumeti in začeti popravljati napake.

Enako velja zame. Kljub 10 letnemu treniranju atletike, še vedno, ko tečem, razmišljam ali tečem učinkovito ali ne.  Skratka vedno se učim in razmišljam, kako lahko naučeno lažje prenašam naprej.

Torej igraj se, uživaj v igri, kajti takrat si sproščen, pride prava narava tvojih zmožnosti izvedbe!

Da lahko tečemo varno, učinkovitejše in z manjšo porabo energijo, je potrebno iti skozi 5 najbolj pogostih tekaških napak, ki onemogočajo napredovanje.

In v tem delu članka bom govoril o napaki, ki jo sam imenujem »položaj« račke.

Omenjena napaka izhaja iz položaja bokov, za katerega je značilno, da boki pri teku ostajajo v nizkem položaju in za težiščem telesa.  Takšen položaj je za tek neučinkovit in dolgoročno nevaren.

Do položaja račke prihaja v večini primerov zaradi neprimerne gibljivosti in stabilnosti bokov in bočnih mišic. Namreč, ker se tekaški korak začne in zaključi v bočnem delu in ker imamo težave z neprimerno gibljivostjo, nismo zmožni postaviti bokov dovolj visoko in jih med tekom tudi ne moremo potiskati v smeri naprej.

Da lahko položaj račke še bolje razumeš, poskusi med tekom boke še nekoliko znižati. Hitro boš videl/a, da s tem tek postaja prava nočna mora.

Kakšna je situacija, pri kateri ne sedimo in obenem izkoriščamo delovanje bokov?

Če ne sedimo, skušamo pri izvedbi tekaškega koraka pustiti, da boki pričnejo opravljati njihovo primarno funkcijo. Funkcijo potiskanja sredice telesa v smeri naprej.

Torej, o dobri tehniki teka in dobrem položaju bočnega dela govorimo takrat, ko so boki dovolj visoko in ko boki prehitevajo položaj stične točka udarca noge s tlemi.

V nasprotnem primeru, ko z boki zaostajamo, je stična točka udarca noge s tlemi pred težiščem telesa. In če nazorno pogledamo kót pristanka noge med kótom položaja bokov, vidimo, da boki ostajajo za težiščem telesa. In zato lahko govorimo o položaju »račke«.

In zaradi »varnosti« izvedbe pristanka noge na tla, telo nima druge možnosti, kot samo te, da nogo potisne predse. Zato na nogo pristanemo trdo oz. se ujamemo nanjo.

Če želimo tehniko teka na način uporabe bokov izboljšati, je potrebno pozabiti na varnost pristanka oz. lovljenja na nogo.

Potrebno je začeti skrajševati tekaški korak, s katerim približamo pristanek stične točke stopala s tlemi, bližje težišču telesa. S tem koraka ne zabijamo, noga je manj obremenjena. Zato je izvedba koraka lažja, elastična, bolj prožna in obenem učinkovitejša.

Če povzamem. Položaj račke izhaja iz slabe gibljivosti bočnega dela. Zato svetujem, da redno izvajaš vaje za povečanje gibljivosti. Saj ti bodo pomagale, k večji varnosti izvedbe teka in k lažji izvedbi tekaškega koraka. Drugo zadevo, ki jo prištevam med pomembnejše dele učenja tehnike teka, pa pripisujem delu učenja skrajševanja tekaškega koraka na način, da na nogo ne pristajamo trdo, temveč si dovolimo »prelisičit občutek varnosti« telesa, da nogo približujemo težišču telesa. S tem pa, tečemo manj obremenjeno in mehkeje.

Morda zveni zakomplicirano in težko, vendar ni! Povem ti, da sem s tem, da so vadeči razumeli pomen položaja račke pri teku, izboljšal tehniko teka že velikemu številu tekačev ter tekačicam. Verjamem, da jo lahko tudi tebi.

Spremembe so potrebne. In nič drugače ni pri učenju tehnike teka. Z njimi pospešimo proces učenja, da lahko tek bolje razumemo, tečemo lepše, varno in z še večjim užitkom.

Ti je bil članek všeč? Imaš kakšno vprašanje? Piši mi na gasper.predanic@gmail.com in z veseljem si vzamem čas in ti odgovorim 🙂

GP

ps: Prav tako me najdeš tudi na mojem FB profilu, GasperPredanicGP 🙂