Nagrada,ki je nisem pričakovala :)

Večkrat sem razmišljala o tem, da se bi lahko naučila ‘pravilno’ teči, vendar nisem nikoli naredila prvega koraka; torej, da bi se vpisala v tekaško šolo. Težko se je odločiti za tistega pravega trenerja. Kdo mi bo najbolje razložil bistvo teka? Kdo me bo največ naučil? Kdo bo tisti, ki se bo trudil zame? Vsak ima svoj način, svoje razlage, svoje koncepte. Kdo bo tisti, kateremu bom zaupala?

Ko nas je Radio Ekspres izbral za njihovo tekaško ekipo na Ljubljanskem maratonu, pa smo poleg profesionalne športne opreme za tekače Salming (ITAK šport), dobili tudi Salming akademijo tehnike teka in s tem profesionalnega tekaškega trenerja. Drugi so se odločili namesto mene in tako je bilo lažje. Vesela sem, da je bil to Gašper Predanič. Po prvem treningu sem si mislila: nikoli mi ne bo uspelo. Zdelo se je težko. Toliko opozoril, bolečine v mišicah… Naj tečem po prstih ali po petah? Na vsa vprašanja sem si hotela odgovoriti takoj. Zato sem spraševala in ni bilo konkretnega odgovora. Zdaj razumem zakaj. Občutek pri pravilni tehnika teka je potrebno pridobiti postopoma in ne samo z odgovori na vprašanja, ampak s postopnimi treningi. Gašper se je posvetil vsakemu posebej. Ne, to niso bili skupinski treningi, čeprav so potekali v manjši skupini. Individualni pristop je tisto, kar je potrebno izpostaviti, in česar pri drugih tekaških skupinah nisem opazila. Spremljal je napredek vsakega posameznika, vsak je delal zase po svojih zmožnostih in se učil na svojih napakah in napakah drugih. Poglobil se je v težave posameznika, temeljil na razumevanju posameznih vaj, opozarjal na napake… “Vsak zakaj ima svoj zato!” Vsaka vaja je imela svoj namen in za vsako vajo Gašper ve, čemu služi. Na prvem treningu sem izpostavila, da ne znam pravilno teči in upala na to, da odnesem vsaj nekaj sprememb v tehniki teka na koncu akademije. Zdaj lahko rečem, da so občutki pri teku popolnoma drugačni. Točno vem, kaj je prav in kaj ne, mišice me ne bolijo več, tečem lahkotno, vse je lažje, če pa lahko s tem preprečim še poškodbe, bom zelo vesela. Ne morem reči, da že obvladam pravilno tehniko, lahko pa rečem, da sem zelo napredovala in če sem z mislimi pri teku, mi pravilna tehnika ne dela težav.

LP,Manca

Ps: Hvala Manca. Bilo mi je v veselje, da sem lahko tebi in ostalim članom Salming Akademije pomagal pri tem, da ste na tek lahko začeli gledati nekoliko drugače, kot ste gledali do sedaj. Kot sam pravim, tek je res lepa aktivnost, še lepša postane, ko razumeš, kaj vse je potrebno spremeniti, da lepa aktivnost postane varna in obenem učinkovita aktivnost 🙂

Gašper Predanič